Vedoucí Linky bezpečí Peter Porubský varoval před neuváženými hrozbami rodičů, kteří například potomkovi říkají, aby se špatnými známkami domů nechodil. „Mnohé děti však nedokážou vyhodnotit míru nadsázky a rozhodnou se domů nepřijít," uvedl.

Obavy z reakce rodičů na špatnou známku jsou sice přirozenou reakcí, ale pokud strach dítěte překročí zdravou míru, znamená to vážné ohrožení. Útěk z domova mohou volit například děti, které mají zkušenosti s bitím a ponižováním ze strany rodičů. Někdy jsou však obavy objektivně neopodstatněné, protože rodiče nikdy dříve nereagovali neadekvátně. „V takovém případě může být hlavní příčina v osobnosti dítěte. Vždy je proto nutné pátrat po hlubších příčinách strachu dítěte, případně do řešení zapojit i vhodného odborníka," uvedla Kateřina Lišková, vedoucí online služeb Linky bezpečí.

Pod hlavičkou Linky bezpečí funguje také Rodičovská linka, kde se ukazuje, že vysvědčení je stresovým obdobím i pro dospělé. Vedoucí této linky Kateřina Schmidová považuje za důležité, aby si rodiče uvědomili, že špatné výsledky na vysvědčení nemusejí znamenat jen malou snahu dítěte ve škole. „Na školní úspěšnost dětí mají vliv i takové faktory, jako je důslednost rodičů při výchově, rodinná situace dítěte, vztahy ve třídě, vzájemná spolupráce mezi učiteli a rodiči a celkový přístup učitelů a vedení školy," doplnila.

Rodiče by podle pracovníků Linky bezpečí a Rodičovské linky měli prospěch svých dětí sledovat v průběhu celého roku. Také by měli zvážit, zda jejich nároky odpovídají schopnostem dítěte, nabídnout mu pomoc osobní nebo zprostředkováním doučování a hledat příčiny neúspěchu. V případě dlouhodobých problémů ve škole se mohou obrátit na odborníky v pedagogicko-psychologické poradně.