Od roku 2016 mají děti do 12 let vyrůstat jen v rodinách. Skončí i jejich odebírání kvůli chudobě. Napsaly to dnešní Hospodářské noviny (HN).

Po roce 2016 má totiž většina dětí do 12 let, které nyní vyrůstají v dětských domovech, přejít do péče pěstounských rodin. „Klasická velkokapacitní zařízení, jako dětské domovy, by do budoucna neměla existovat,“ řekl deníku ředitel odboru rodiny a dávkových systémů ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV) Miloslav Macela. Dodal, že vláda chce zákonem zakázat také to, aby byly děti z rodin odebírány jen kvůli ekonomickým a sociálním problémům.

Ohrožených dětí bude přibývat

Kromě pěstounské péče se do budoucna podle listu počítá jen s menšími zařízeními (typu Klokánku nebo S.O.S. dětských vesniček) jako s krajní formou péče o ohrožené děti. Předsedkyně Fondu ohrožených dětí Marie Vodičková se obává, že dětí, které budou potřebovat náhradní rodinu, bude přibývat. To, že pěstounů bude nedostatek připouští i MPSV.

S tím, že zánik ústavů nebude absolutní, počítá i ministerstvo. „Součástí systému bude vždy určitý počet pobytových zařízení s malou kapacitou a individuální péčí o děti. Měla by rovněž vzniknout zařízení umožňující pobyt dětí s rodiči,“ řekla deníku Táňa Švrčková z tiskového odboru MPSV.

V nejrůznějších ústavech je nyní v Česku asi 11.000 dětí. Stát to stojí v přepočtu na jedno dítě zhruba 40.000 korun měsíčně, což je výrazně více než pěstounská péče. Výchovu v náhradních rodinách podporují i odborníci. Za vysoké počty dětí vyrůstajících v ústavech je Česko dlouhodobě kritizováno ze zahraničí.

Čtěte také: Ministerstvo chce zrušit kojenecké ústavy