Situaci změnila novela o hmotné nouzi. Od května je potřeba k tomu, aby úřad práce doplatek vyplatil, souhlas obce. Ustanovení mělo radnicím umožnit omezit takzvaný „byznys s chudobou". Dávky neměly plynout do předražených zařízení s nevhodnými podmínkami, ale spíš do podpory bydlení v bytech.

Podle Dienstbiera byl návrh nesystémový, nekoncepční, nedomyšlený a působí problémy. „Hrozí zásah do práv řady lidí a zhoršení sociální a bezpečností situace v obcích, jichž se to dotýká," uvedl ministr.

O nynějších pravidlech jednal před nedávnem poradní sbor ministra vnitra. Podle něj souhlas obce s vyplácením doplatku není pro úřad práce závazný, popsal Dienstbier. Dodal, že legislativní rada má vážné pochybnosti o ústavnosti ustanovení o obcích.

Návod pro úřady práce

Nejrychlejším řešením nynější situace by podle ministra bylo to, kdyby ministerstvo práce dalo úřadům práce návod, jak přesně mají postupovat. Nutná je ale změna zákona. Tu by mělo připravit ministerstvo práce. Dienstbier nabídl součinnost vládních legislativců i výjimky v legislativním procesu, aby novela se změnou vznikla co nejdřív. „Legislativní úprava musí odstranit souhlas obcí v této podobě, ale musí jim umožnit situaci řešit, aby se starostům okamžitě nenaplnily ubytovny obchodníků s chudobou," uvedl ministr.

Vládní agentura pro sociální začleňování odhaduje, že by o bydlení mohlo v příštích několika měsících přijít až 17.000 lidí z ubytoven. Vychází z údajů z minulého týdne. Zkoumala podrobněji situaci ve dvou městech. „Ztráta bydlení na ubytovně hrozí starým lidem, mladým, těm, kteří pracují, i těm, kteří nepracují, a také dětem," řekl ředitel agentury Radek Jiránek. Podle něj by situaci mohla částečně překlenout dávka mimořádné pomoci, kterou mohou úřady práce vyplácet. Dodal, že by ale neměla sloužit k „řešení legislativních nedostatků". Lidé z ubytoven v Ostravě už pohrozili, že jsou připraveni vyjít kvůli doplatku do ulic.

Doplatek patří mezi dávky hmotné nouze. Získají ho ti, kteří mají nárok na příspěvek na bydlení a jimž ani s ním nezbývá na živobytí. Doplatek potřebným výdaje za byt dorovnává tak, aby jim na živobytí zůstalo.

Na doplatcích na bydlení úřady práce za první dva měsíce vydaly 500,2 milionu korun, loni to bylo o 24,3 milionu víc. Ubylo i příjemců. Loni v únoru dávku dostalo 73.400 osob, letos 64.500.