Zora Syslová z Pedagogické fakulty Masarykovy univerzity v Brně uvedla, že ministerstvo školství debatu o nárocích na učitelky mateřských škol otevřelo v lednu. "Otázka je, zda dostačuje současné středoškolské vzdělání požadavkům na kvalitu předškolního vzdělávání," řekla.

Zahraniční výzkumy podle ní ukazují, že vysokoškolsky vzdělaný učitel dosahuje lepších výsledků u dětí. "Ukazuje se, že učitelky s vysokou školou dokážou lépe zacílit vzdělávací nabídku a reflektovat, zda byla efektivní vzhledem k cílům, které si naplánovaly," uvedla.

Doplnila ale, že samotné vzdělání kvalitu nezaručí. Ovlivňuje ji také ředitelka mateřské školy, další vzdělávání pedagogických pracovníků a sdílení zkušeností s kolegyněmi. Pro dosažení kvality by tak mohl stačit jeden vysokoškolsky vzdělaný učitel v pedagogickém sboru, který by koordinoval ostatní učitele.

Úvahy o povinném terciárním vzdělání učitelek souvisejí také se zavedením povinného posledního ročníku předškolního vzdělávání, které je naplánováno na rok 2017. Účastníci konference poukázali na to, že povinné vzdělávání v ČR zajišťují vysokoškolsky vzdělaní pedagogové. Ministerstvo školství k tomu zatím žádný postoj nezaujalo. "Uvedené téma souvisí s debatou, která na odborné úrovni kontinuálně probíhá a která se týká také zmapování současných potřeb dětí v MŠ, či případných změn obsahu oborů zaměřených na předškolní pedagogiku. V tuto chvíli je téma nadále diskutováno," sdělilo ČTK.

V mateřských školách vedle středoškolsky vzdělaných učitelek působí také absolventky vyšších odborných i vysokých škol. Pedagožky s vyšším vzděláním mají nárok na zařazení do vyšší platové třídy. Výše výdělku se odvíjí také od délky praxe a charakteru vykonávané práce.

Většina evropských zemí požaduje pro pedagogy pracující s předškolními dětmi vysokoškolské vzdělání, uvedla na základě analýzy EURYDICE7 Česká školní inspekce. Minimálním požadavkem pro práci s tříletými a staršími dětmi bývá bakalářský titul. Francie, Itálie, Portugalsko a Island dokonce požadují magisterské vzdělání. Středoškolské vzdělání vedle ČR stačí také například na Slovensku.