Dlouhý se tak přidá k expremiérům a favoritům prezidentské volby Miloši Zemanovi a Janu Fischerovi, šéfce Suverenity Janě Bobošíkové europoslankyni Zuzaně Roithové nominované KDU-ČSL. Ti již potřebný počet podpisů mají. Například Roithová dnes oficiálně oznámila, že má více než 66.000 podpisů.

Dalšími kandidáty na nástupce Václava Klause jsou ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09), místopředseda ČSSD Jiří Deinstbier a místopředseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS). K jejich kandidatuře stačilo, aby je minimálně 20 poslanců či deset senátorů.

Pro podpisy poslal brigádníky

Nezávislý kandidát na prezidenta Dlouhý se rozhodl, že podpisy nezbytné pro jeho nominaci budou sbírat také studenti formou placené brigády. Dlouhý svoji kampaň pojímá jako sérii běhů po ČR. Ve svém „dlouhém běhu" za zvolení chce uběhnout asi 500 kilometrů. Běžecká kampaň má podle Dlouhého symbolizovat, že chce občanům často znechuceným politikou nabídnout optimismus a pozitivní změny. Chce prý také dodělat práci, od níž odešel jako představitel bývalé vlády.

Lidé budou prezidenta poprvé v historii země volit přímo v lednu. Zájem kandidovat na prezidenta oznámilo dosud podle informací z počátku října 25 lidí.