Informuje o tom dnešní liberecká příloha Mladé fronty Dnes (MfD).

Zhruba dvě desítky firem, které pracovaly pro pořadatele šampionátu, se spojily do sdružení a už čtyři roky se domáhají svých peněz. Rozhodly se obrátit na soud a peníze vymáhat po členech sdružení Po organizačním výboru, sdružení OC Fis Nordic, totiž zůstaly jen dluhy za 92 milionů korun a prakticky žádný majetek. Sdružení je v konkurzu.

"Svaz lyžařů s námi nikdy nejednal, dělá, že se ho to netýká, město Liberec naposledy za primátora Korytáře. Ten se tehdy odvolával na prošetření celé věci. Jsem si však skoro jistý, že nikdo nic neprojednával. O cestu k dohodě není zájem. Žaloba pro nás byla jediná možnost," řekl deníku Vojtěch Hlaváček z organizace Oprávnění věřitelé mistrovství světa v klasickém lyžování v Liberci 2009.

Obě žalované strany vinu na dluzích odmítají. "Město se určitě nezavázalo žádným ručením. Ve smyslu, že pokud zůstanou po mistrovství dluhy, bude připraveno je uhradit. Ale uvidíme, jaký názor bude mít soud," řekl vedoucí právního odboru města Liberce Jan Audy. "Je to absurdní. Za pohledávku tohoto charakteru se rozhodně necítíme vinni. Pokud za to někdo může, pak je to občanské sdružení, které uzavíralo smlouvu," dodal prezident Svazu lyžařů ČR Lukáš Sobotka.