Podporu Vondráčkovi přislíbily v tajné volbě také kluby Pirátů, SPD Tomia Okamury a KSČM. Pokud by proklamace platily, ve 200členné Sněmovně by tak mohl získat až 137 hlasů. O místo v čele dolní komory se chtěl původně ucházet také předseda ODS Petr Fiala. Svoji kandidaturu minulý týden ale zrušil. Zdůvodnil to tím, že nechce asistovat dohodě mezi hnutím ANO, komunisty a SPD.

Přenos ze zasedání Sněmovny:

Vondráček, pokud bude zvolen, předem ohlásil, že navrhne zřízení pěti místopředsednických pozic. V minulém volebním období byly čtyři. Druhý den ustavující schůze skončí vyhlášením termínu, do kterého budou muset poslanecké kluby předložit volební komisi nominace na místopředsednické posty.

Poslanec Radek Vondráček (ANO) na schůzi Poslanecké sněmovny
Středopravicové strany utvořily Demokratický klub. Proti Vondráčkovi z ANO

Předseda a místopředsedové Sněmovny mají vyšší platy než jiní poslanci i další výhody. Šéf komory bere letos 190 700 korun měsíčně, první místopředseda 142 700 korun a místopředseda 135 500 korun.

Reakce Demokratického bloku

KDU-ČSL odmítá volit předsedu Sněmovny, dokud není jasné, jaká je v dolní komoře většina. Představitelé strany to oznámili novinářům po dnešním jednání poslaneckého klubu. Demokratický blok, ve kterém se pro účely ustavení komory sdružili lidovci s ODS, TOP 09 a Starosty a nezávislými, neodevzdá při volbě šéfa předsedy lístky, aby se ukázalo, jaká koalice mezi poslanci skutečně existuje. Podle předsedy lidoveckého klubu Jana Bartoška to nyní vypadá, že koalice bude složena z ANO, SPD a KSČM.

Ve Sněmovně podle Bartoška hrozí, že i při volbách dalších orgánů komory a jejího vedení budou poslanci kvůli hnutí ANO vypadat podobně nekompetentně jako v pondělí, kdy se až na plénu sváděla ostrá diskuse o tom, kolik členů by měl mít mandátový a imunitní výbor. "Do dnešního dne neznáme počet výborů, lidí ve výborech, místopředsedů, neznáme složení komisí," vyčetl Bartošek hnutí ANO.

Miroslav Kalousek
Kalousek se pustil do Babiše. Menšinová vláda bez důvěry je ústavním pučem, řekl

Lidovci proto šéfa Sněmovny, na kterého kandiduje pouze Radek Vondráček (ANO), dnes odmítají volit, protože nevědí, jaké je rozložení sil. "Nyní to vypadá, že (vládní koalice) bude složena z ANO, SPD a KSČM," konstatoval Bartošek. Šéf lidovců Pavel Bělobrádek řekl, že celý Demokratický blok respektuje výsledky voleb, ale ANO by mělo s ostatními stranami jednat a brát ohled i na hlasy jejich voličů. "Naši voliči nemohou být zašlapáni do země a nesmí být ignorován jejich hlas," řekl.

ANO podle lidovců není ochotné jednat s ostatními, takže i při dalších procedurách hrozí podobný "šlendrián" jako v případě ustavení mandátového výboru. "Rétorika, že se nikdo nechce s ANO bavit, je zcela mylná," uvedl Bělobrádek. Neodevzdání hlasovacích lístků při volbě předsedy má být protestem proti "vyhnívací taktice" ANO a jeho aroganci moci. Má ukázat, jaká koalice skutečně ve Sněmovně existuje, dodal. Připomněl, že Demokratický blok ANO vyzýval k jednání, ale krátce před pondělní schůzkou se dozvěděl, že se neuskuteční.

Lidovci také odmítli, aby mandátový a imunitní výbor vedl Stanislav Grospič (KSČM). Podpoří předsedu Starostů Petra Gazdíka. Zdůvodnili to tím, že komunisté jsou součástí vládní koalice a navíc připouštějí, že by mohli za určitých okolností podpořit vznikající menšinový kabinet Andreje Babiše (ANO).

Jaroslav Faltýnek a Andrej Babiš
Babiše chtějí vydat poslanci pěti stran. SPD se ještě podívá do spisu

Důležitá funkce pro komunistu

Předsedou sněmovního mandátového a imunitního výboru zvolili jeho členové podle i Stanislava Grospiče (KSČM). Obdržel 11 hlasů. Jeho protikandidát Petr Gazdík (STAN) dostal jen sedm hlasů, jeden ze členů výboru se při hlasování zdržel.

Stanislav Grospič (s červenou kravatou), mezi kolegy Kováčikem a GrebeníčkemZdroj: ČTK
Stanislav Grospič

Mandátový a imunitní výbor Sněmovna zřizuje na ustavující schůzi jako první. Výbor pak volí svého předsedu, kterého následně ještě musí ve funkci potvrdit plénum Sněmovny. Výbor mimo jiné posuzuje policejní žádosti o vydání poslanců k trestnímu stíhání. Má 19 členů a jsou v něm zastoupeny všechny sněmovní strany. Zástupci hnutí ANO, SPD a KSČM v něm mají 11 zástupců. 

"Já jsem velmi rád, že se přiznala jasná většina, která se tady ve Sněmovně tvoří, tu většinu bude tvořit ANO, SPD a KSČM, to je z těch výsledků volby v mandátovém a imunitním výboru zcela jasné," řekl novinářům po jednání Gazdík.

Právě spor o počet členů výboru doprovázel pondělní jednání Sněmovny. Původně padaly návrhy na nižší počet členů výboru, opoziční poslanci však argumentovali tím, že při méně než 18 členech by ve výboru neměly zastoupení nejmenší sněmovní kluby.

Na mandátový výbor bude čekat práce už v následujících dnech. Bude se muset zabývat policejní žádostí o vydání předsedy a prvního místopředsedy ANO Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání kvůli dotaci na výstavbu farmy Čapí hnízdo. Bude rozhodovat, zda Sněmovně doporučí, nebo nedoporučí oba politiky vydat. V minulém volebním období dolní komora oba poslance vydala. Po jejich opětovném zvolení je stíhání přerušeno, další postup bude záviset na hlasování Sněmovny.

Radek Vondráček
Šéfem Sněmovny byl zvolen Vondráček. V tajné volbě získal 135 hlasů

Faltýnek před novináři nepřímo připustil, že členové výboru za ANO mohli při výběru mezi Grospičem a Gazdíkem zohlednit to, jak se strany staví k žádosti o vydání jeho a Babiše. "Zástupci komunistů a SPD řekli, že se vyjádří, až si to přečtou, co je tam napsáno," uvedl. Strany tzv. Demokratického bloku podle něj naopak mají dopředu jasno, aniž jejich zástupci žádost viděli. Dodal, že však jde jen o jeho pocit, protože ve výboru není.

Grospič k žádosti o vydání poznamenal, že další krok výboru je vázán na to, kdy bude zvolen nový předseda Sněmovny, obdrží policejní žádost a teprve poté ji předá mandátovému výboru. Gazdík soudí, že většina, která Grospiče zvolila, může zabránit Babišově vydání.

Grospičovo zvolení zkritizoval například předseda klubu ODS Zbyněk Stanjura. Označil ho za stalinistu a s odvoláním na Grospičovy některé dřívější výroky ve Sněmovně prohlásil, že každý, kdo pro něj bude hlasovat, se musí stydět. Předseda klubu KSČM Pavel Kováčik se proti tomu ohradil a řekl, že nálepkování je plivnutí do tváře občanům, kteří Grospiče volili. Miroslav Kalousek (TOP 09) poukazoval na to, že Grospičovo označení za stalinistu je konstatování faktu, nikoli zpochybňování jeho mandátu.

K dění se vyjádřil šéf ODS Petr Fiala: