V autobuse bylo lehce zraněno osm dětí a další muž. Silnice mezi Suchohrdly a Těšeticemi byla několik hodin neprůjezdná.

„Nehodu prošetřujeme. Řidič osobního automobilu pravděpodobně vjel ze zatím nezjištěných příčin do protisměru, kde právě v té chvíli projížděl autobus se školáky. Došlo ke srážce, na jejíž následky řidič osobního auta na místě zemřel. V autobuse bylo lehce zraněno osm dětí. Zřejmě ale šlo hlavně o šok z havárie,“ informovala o základních okolnostech nehody znojemská policejní mluvčí Lenka Drahokoupilová.

Na místě zasahovali i hasiči, kteří pomáhali při likvidování následků havárie. Silnice byla kvůli tomu dočasně uzavřena, trosky auta se válely po sinici na úseku dlouhém několik desítek metrů.

Podle mluvčí jihomoravské záchranné služby Barbory Zuchové byly některé z dětí převezeny k dalšímu vyšetření do nemocnice. „Na místě máme čtyři záchranné týmy, které ošetřily celkem devět lehce zraněných osob. Jednou z nich je řidič autobusu, dalších osm jsou děti rovněž z autobusu. U všech jde ale jen o lehčí, většinou povrchová poranění. Není ale vyloučeno, že některé z nich převezeme k dalšímu vyšetření do nemocnice. Na místě bohužel je i jeden mrtvý. Jde o řidiče osobního auta, jehož zranění se neslučovala se životem,“ řekla Zuchová.

Na cestě do školy

Plný autobus dětí mířil chvíli před polednem z divadelního představení ve Znojmě zpátky do školy v Prosiměřicích. Přestože v nemocnici zůstali do druhého dne jen dva školáci, všichni ostatní utrpěli těžký šok. „Za dvěma školáky jsme byli v nemocnici. Není to nic vážného. Ale protože si stěžovali na bolesti hlavy, zůstali v nemocnici na pozorování. S nimi tam jsou i jejich maminky,” řekl ředitel prosiměřické základní školy Jiří Mašek.

Jestli ve čtvrtek do školy dorazí všechny děti, které byly účastníky nehody, nevěděl. „Policejní psycholog nám poradil, abychom počkali na zítra a rozhodnutí nechali ráno na rodičích každého z nich. Podle psychologa bychom navíc s nimi neměli havárii nijak podrobněji rozebírat. Paní učitelky je samozřejmě už včera uklidňovaly, hladily je, ale i ony samy byly velice špatné z toho, co viděly,” dodal ředitel.

Na Znojemsku jde letos již o desátou smrtelnou nehodu na silnicích, což je oproti předchozím dvěma roků nárůst skoro o padesát procent. Jak v roce 2010 tak v roce předchozím zahynulo totiž na silnicích Znojemska pokaždé jen sedm lidí.

Naposledy se obdobně tragická nehoda autobusu stala na Znojemsku před devíti lety, kdy na takzvané dyjské křižovatce havaroval autobus vezoucí výpravu z dovolené u moře. Jeden pasažér na následky zranění zemřel, skoro čtyři desítky dalších vyvázly se zraněními.