"Účelem veřejné zakázky je především zabránit zatékání do budovy, opravy trhlin na fasádě a zajistit stabilitu říms," píše se v dokumentu. Vyměněna bude celá střešní krytina včetně střešních latí a části poničené podlahy na půdě. Opraví se trhliny v římsách a fasádě, která se nově natře. Cena zakázky je odhadovaná na 13 až 15 milionů korun.

Opravy by měly začít letos v létě a skončit na podzim roku 2016. Poslední velká rekonstrukce celého areálu za 1,2 miliardy korun skončila v roce 2002, získala ocenění od organizace Europa Nostra za citlivou péči o památky. Už několik let po dokončení oprav paláce ale začaly z jeho horních částí opadávat části opuky a omítky. Kolem celé korunní římsy byly kvůli tomu nataženy záchytné sítě. Opravy říms, fasády a střechy na hlavní budově v letech 2010 až 2013 stály 28,9 milionu korun.

Nynější sídlo Senátu dal v letech 1623 až 1630 postavit český vojevůdce a politik Albrecht z Valdštejna (1583 až 1634), jeden z nejvlivnějších lidí v tehdejší Evropě. Palác měl svou velkolepostí zastínit i Pražský hrad. Valdštejn velel habsburským vojskům za třicetileté války, upadl však v nemilost a byl v Chebu na popud císaře zavražděn.