Uvedla, že letošní 17. ročník konference se bude věnovat společnostem v přerodu. Téma podle nadace vychází z odkazu zakladatele Fora 2000 a bývalého prezidenta Václava Havla, který zasvětil svůj život boji za svobodu a lidskou důstojnost tváří v tvář represivnímu režimu. Na konferenci se očekává například také tibetský duchovní vůdce dalajlama.

Havel by měl radost

Od loňského října je Su Ťij členkou mezinárodního poradního výboru Nadace Forum 2000. „Su Ťij jsme na Forum 2000 zvali každoročně, i když nám bylo jasné, že v době jejího domácího vězení šlo o pozvání veskrze symbolické. Ale právě proto jsme ji chtěli aspoň touto cestou podpořit v jejím boji za demokracii a dodržování lidských práv v Barmě. Václav Havel, který ji v roce 1991 navrhl na Nobelovu cenu míru, by měl z její návštěvy jistě velkou radost," uvedl výkonný ředitel Nadace Forum 2000 Jakub Klepal.

Podle něj je nadace nejen hostitelem barmské poslankyně, ale i hlavním koordinátorem její druhé evropské cesty po opuštění domácího vězení. Kromě České republiky navštíví ještě Polsko a Maďarsko.

Su Ťij strávila během vojenské vlády téměř dvacet let v domácím vězení. V loňském roce byla zvolena do parlamentu. Letos oznámila, že ve volbách, které se budou konat za dva roky, hodlá kandidovat na prezidentku země.