Na cestu, kterou v polovině června schválil sněmovní organizační výbor, odcestují vedoucí delegace Václav Klučka (ČSSD), Bohuslav Chalupa (ANO), Soňa Marková (KSČM), Radim Holeček (za ODS) a Marek Černoch (Úsvit). Náklady na jejich stravné a pojištění představují celkem 95 040 korun, sdělil tiskový odbor. Na programu mají jednání s oficiálními představiteli regionu.

Havárie autobusu v Indii
V Indii se zřítil autobus do rokle, nejméně třicet mrtvých

Kalousek minulý pátek řekl, že zrušení cesty má být symbolický protest proti tomu, jak "zločinný komunistický režim zabil jednoho významného intelektuála a spisovatele". Někteří poslanci jeho výzvu odmítli. "Respektuji názor pana Kalouska, ale je to pracovní cesta," řekl agentuře ČTK poslanec Černoch. Poslanec Holeček v textové zprávě uvedl, že není příznivcem laciných předvolebních gest. "Platí u mne totéž, co u cesty do Sýrie. I v tomto případě platí kafkovské: 'Zlo o dobru ví, nikoli dobro o zlu'. A to je špatně. Poznávejme zlo, je to jako očkování," uvedl Holeček.

Soud v Johannesburgu shledal na konci srpna Krejčíře vinným z pokusu o vraždu, z únosu a z pokusu o přechovávání narkotik. Výši trestu by si měl obžalovaný podle dosavadních informací vyslechnout 12. října.
Krejčíř se znovu pokusil o útěk, skončil v nejpřísněji střežené věznici v JAR

Poslankyně Golasowská zrušila cestu po dohodě v poslaneckém klubu, řekl ČTK jeho předseda Jiří Mihola. "V dalekém čínském vězení zemřel disident Liou Siao-po. Úctu mu vyjádříme doma. Poslanci KDU-ČSL Čínu, kde umírají političtí vězni, nenavštíví," uvedla na svém facebookovém profilu KDU-ČSL.

Čínský politický vězeň Liou Siao-po, který se inspiroval československou Chartou 77, zemřel ve věku 61 let na selhání organismu. Trpěl rakovinou jater v konečném stadiu, kvůli které byl v červnu podmínečně propuštěn z vězení do ošetření v nemocnici ve městě Šen-jang na severovýchodě Číny. Čínské úřady ale neumožnily jeho převoz k léčbě do zahraničí, jak si přál.

John McCain
John McCain bojuje se zhoubným nádorem na mozku. Má po operaci