Vojáci do Iráku odletěli z pražské Ruzyně krátce po půlnoci. "Hlavním úkolem polního chirurgického týmu bude zdravotnická podpora a péče o příslušníky koaličních a iráckých ozbrojených sil," uvedl Šulc. Jednotka je sestavena převážně z příslušníků Agentury vojenského zdravotnictví, které doplnili vojáci z Ústřední vojenské nemocnice Praha a dalších útvarů. Odborné jádro týmu tvoří dvojice chirurgů, jeden anesteziolog, střední zdravotnický personál a další specialisté.

S chirurgickým týmem se na letišti rozloučil náčelník generálního štábu Josef Bečvář. "Čeští vojenští lékaři a zdravotníci se těší mezi našimi koaličními partnery plným právem vysoké důvěře a uznání. Za uplynulé roky jste v operacích zachránili nespočet lidských životů a pomohli mnoha zraněným," prohlásil.

"Jste skvěle vycvičení a připravení profesionálové a jsem přesvědčen, že také v Iráku v rámci americké polní nemocnice, jíž se stanete součástí, své úkoly zvládnete," řekl podle Šulce Bečvář. Lékaře na misi společnou modlitbou vyprovodil i hlavní kaplan české armády Jaroslav Knichal.

Zdravotníci by měli v Iráku zůstat půl roku. Poté by do země mohla armáda vyslat experty na výcvik, pravděpodobně ženisty. Irácké kolegy by školili v zneškodňování nástražných výbušných systémů. Těch po sobě ustupující islámští radikálové zanechávají tisíce. Důsledkem jsou oběti z řad civilního obyvatelstva včetně dětí.

Osvobozování Mosulu

Chirurgický tým má působit několik desítek kilometrů od Mosulu na jedné z důležitých amerických základen v rámci nemocnice amerického námořnictva. Pro českou jednotku podle dřívějších informací zajistí zdravotnický materiál. Mosul začala irácká armáda za podpory koaličních leteckých sil osvobozovat před několika týdny. Operace zřejmě potrvá několik měsíců.

Čeští zdravotníci působí v současné době rovněž v Afghánistánu v rámci americké nemocnice na letišti v Kábulu. V minulosti byli vysláni také do Chorvatska, v roce 1999 pomáhala polní nemocnice uprchlíkům v Albánii a postiženým zemětřesením v Turecku, v letech 2002 a 2003 pak v Afghánistánu. Pomáhali i v Iráku a v Pákistánu.

Česká republika irácké a kurdské ozbrojené síly podpořila zbraněmi a municí, v zemi také působí jednotka leteckých instruktorů, kteří školí piloty bitevníků L-159. Irák je koupil právě z Česka. Jednotka v neděli podle armádního webu završila na základně Balád své působení, operační úkol oficiálně předala kolegům z dalšího leteckého poradního týmu.

Vojáci prvního úkolového uskupení působili na území Iráku od konce června 2016. Za tuto dobu vycvičili 21 techniků a čtyři irácké piloty, kteří předtím absolvovali školení v Česku ve firmě Aero Vodochody. Cílem působení leteckého poradního týmu v Iráku je, aby byly irácké vzdušné síly do konce roku 2018 schopny letoun L-159 samostatně operačně provozovat, uvedla armáda.