Pokles ozonu nad Českou republikou hlásí meteorologové od minulého týdne. Dnes je ozonu 29 procent pod normálem, což znamená extrémně podprůměrné množství.

„Nejproblematič­tější bude situace ve čtvrtek 20. března a v pátek 21. března, kdy ještě bude množství ozonu pravděpodobně dosahovat silně podnormálních hodnot a při snížené oblačnosti mohou hodnoty UV indexu v poledních hodinách dosahovat v nižších polohách hodnot tři až čtyři, v horských oblastech a na sněhové pokrývce i mírně přes čtyři. Při těchto hodnotách už lze doporučit pro pohyb na slunci v poledních hodinách pokrývku hlavy, sluneční brýle a na nechráněnou pokožku opalovací krém minimálně se středním UV-faktorem," uvedl Metelka.

Na jaře přitom množství ozonu obvykle dosahuje maximálních hodnot. Zároveň ale v tomto období množství ozonu ve stratosféře velice výrazně kolísá. S poklesem ozonu roste intenzita UV záření. Lidé navíc po zimě nejsou na vyšší dávky UV záření připraveni.

Nebezpečí požárů

ČHMÚ také v pondělí začal počítat index nebezpečí požárů. Mapu denně aktualizuje spolu s výhledem na den následující. Riziko je rozděleno do pěti stupňů, výstrahu ústav vydává, pokud se čtvrtý stupeň nebezpečí očekává na více než polovině okresu v příštích třech dnech.

„Nejvyšší úrovně dosahuje nebezpečí požárů na jihu a jihovýchodě Moravy, kde se v těchto dnech předpokládá index místy na třetím stupni z pětistupňové škály. To naznačuje možnost vzniku požárů o rozloze desítek kilometrů čtverečních s dobou trvání řádově v hodinách. Doporučuje se rozdělávat oheň na volném prostranství či v přírodě pouze se zvýšenou opatrností," uvedl Pavel Borovička z ČHMÚ. Žádná výstraha ale zatím nebyla vyhlášena.