Během školního roku vážený učitel, o prázdninách nezaměstnaný uchazeč o práci. Potupná mnohaletá praxe pokračuje i letos. Informace LN ministra školství Josefa Dobeše (VV) rozpálila doběla. „Tohle novodobé otroctví je neuvěřitelně potupné. Při přípravě rozpočtu na příští rok bojujeme o každou korunu pro regionální školství, a co dělají zřizovatelé, potažmo ředitelé škol? Dávají mladým učitelům smlouvy na dobu určitou, aby je mohli v červnu propustit a v září zase přijmout.

To je nepřijatelné,“ sdělil Dobeš Deníku z Korsiky, kde tráví dovolenou. Podle Markéty Balcarové z Úřadu práce v Mělníku skutečně v červenci přijali do evidence patnáct vysokoškolsky vzdělaných zaměstnanců školství. „Přiznávám, že v minulosti jsem to párkrát udělal. Ne proto, že bych byl krvežíznivá šelma, ale kvůli nedostatku peněz. Přišel jsem ale na to, že dvouměsíční pauza nepřináší očekávaný finanční efekt. I začínající učitelé mají nárok na dovolenou, kterou jim musíte zaplatit, čili nula od nuly pojde a administrativa s tím spojená rozhodně nestojí za to,“ popsal svou zkušenost Vladimír Škuta, ředitel ZŠ Jindřicha Matiegky z Mělníka.

Dodal, že k přerušení pracovní smlouvy přistupuje jen u důchodců, s nimiž pracovní poměr obnovuje podle reálných potřeb školy koncem srpna.

Červencový nápor

Počty prázdninově nezakotvených kantorů jdou do stovek, nejvíc jich je na Liberecku a Plzeňsku. „V minulých letech jsme nápor na konci školního roku zaznamenávali běžně, letos těch náhlých přírůstků ubylo. Bohužel se ale zvýšil počet dlouhodobě nezaměstnaných absolventů pedagogických fakult. Po několika měsících pak končí většinou v administrativě,“ konstatovala Martina Kubínová, mluvčí ostravského úřadu práce.

Ministr Dobeš se rozhodl, že postup ředitelů, kteří zneužívají smluv na dobu určitou, nebude tolerovat. „Vyzývám všechny učitele, kteří mají podobnou zkušenost, aby se s ní přihlásili na ministerstvu. Stačí když anonymně označí příslušnou školu, protože jejich obavy z možných sankcí chápu,“ řekl Dobeš. Od září pak hodlá ruku v ruce s Českou školní inspekcí udělat v provinilých školách hloubkové kontroly. „Jejich postupu nerozumím, vláda přidala na platy mladých učitelů 2,1 miliardy korun, tak kde jsou?, rozčiluje se Dobeš. Pedagogům garantuje, že příští léto o práci na dva prázdninové měsíce nepřijde ani jeden z nich.