„Hluboce se mě dotklo, že jsem byl po vyjmenování důvodů, proč podpořím vládu Petra Nečase na zítřejším (středečním) hlasování, obviněn z toho, že jsem tak učinil výměnou za jakýsi osobní prospěch," uvedl v prohlášení, které poskytl ČTK. Zopakoval, že jeho hlavním důvodem pro podporu vlády je odmítání jejího zákulisního „sestřelování".

Tluchoře označil Dobeš za „kvartálního pučistu", když připomněl aféru kolem VV, při níž se podle něho Tluchoř s bývalou šéfkou klubu VV Kristýnou Kočí snažil změnit vládní koalici.

„Pokud vládu budou podporovat i někteří další poslanci, tak určitě budeme rádi," reagoval na Dobešův záměr podpořit daňový balíček předseda poslaneckého klubu vládní ODS Zbyněk Stanjura. Šéf poslanců TOP 09 Petr Gazdík byl ale zdrženlivější; pokud se Dobeš rozhodne vládu podpořit, je to podle Gazdíka jeho věc.

Sněmovna bude o balíčku, s nímž vláda spojila důvěru, hlasovat ve středu a vláda zřejmě bude mít ve Sněmovně dost hlasů na to, aby ho prosadila. Původně rebelující poslanci ODS Jan Florián a Tomáš Úlehla vládní verzi balíčku podpoří, další z rebelujících poslanců Petr Tluchoř, Ivan Fuksa a Marek Šnajdr se před hlasováním o balíčku vzdají mandátu poslance. Bývalý poslanec ODS Radim Fiala, který kvůli sporu o balíček stranu opustil, se pak při rozhodování o balíčku zdrží hlasování.

Čekal na výsledek kongresu

Dobeš ještě dopoledne „garantoval", že pokud vláda padne, podepíše sociálnědemokra­tický návrh na rozpuštění Sněmovny. Nejde mu prý o to, udržet si „židli". Se svým oznámením, že vládu podpoří, prý čekal až na dobu po kongresu ODS. Měl by prý těžší rozhodování, kdyby Tluchoř proti Nečasovi kandidoval do čela občanských demokratů.

Původně měl na tiskovou konferenci s Dobešem dorazit i další poslanec VV David Kádner, nakonec ale nepřišel. Dobeš vtipkoval, že jej kolegové z VV na klubu zamkli, podle jednoho z poslanců této strany ale Kádner klubu sdělil, že účast na tiskové konferenci odmítl.

Kádner sám později novinářům řekl, že pro něj je důležité, aby byly sazby DPH v příštím roce 14 a 20 procent. Věci veřejné své poslance na klubu zavázaly, aby takovou variantu ve Sněmovně podpořili. Šéfka klubu VV Kateřina Klasnová uvedla, že chce ale svolat jednání klubu, kde by měl Dobeš svůj postup kolegům vysvětlit.