Na horním toku Lužnice je vysoký průtok zejména v úseku na Pilaři a u Bechyně. V Sázavě sice na horním toku voda opadla, takže například ve Stvořidlech mají posádky lodí při sjíždění problémy, ale dolní peřejnatý úsek se sjíždí dobře a na jezech může otevřené kánoe zalévat voda. Nežárka je dobře splavná až do Stráže nad Nežárkou.

Na Vltavě zůstávají dobré podmínky pod Vyšším Brodem, Otava je splavná ze Sušice, Ohře z Chebu a Berounka z Plzně. Z menších řek je možné splout Jizeru od Malé Skály či Labe pod Dvorem Králové. O víkendu bude možné sjíždět také Ploučnici, Orlici či Bílinu. Morava zůstává splavná od soutoku s Desnou, Bečva spíše od svého středního toku. „Řeky ve Slezsku mají vody méně, Odru lze splouvat až z Ostravy a Opavu od města Opavy," upozornil Jančar.

O prázdninách vodáci často míří do zahraničí. Na nejbližších polských tocích Kwise a Bóbru je situace podobná jako na krkonošských řekách v Česku, splavné jsou na středním a dolním toku. Splavné jsou i oblíbené slovenské řeky Hron a Dunajec.

„Pokud se milovníci divoké vody vydají do Alp za ledovcovými řekami, měli by zhodnotit své znalosti a zkušenosti, protože tam je třeba umět malinko více než na Lužnici," varoval Jančar. Dodal, že nebezpečné mohou být i zdánlivě lehké úseky bez větších peřejí, neboť voda má sílu a je i v letním období mrazivá.