Prezident republiky prominul uvedený trest pod podmínkou, že se omilostněný do 7 let od udělení milosti nedopustí trestného činu (tj. jakéhokoli trestného činu ať již úmyslného nebo nedbalostního). Dodržování podmínky bude podle § 369 trestního řádu a také podle § 68 vnitřního a kancelářského řádu pro okresní, krajské a vrchní soudy sledovat soud, který ve věci rozhodl v prvním stupni. Uvedený soud po uplynutí každého roku podmínky sdělí Ministerstvu spravedlnosti výsledky šetření. Vyjde-li najevo, že omilostněný podmínku nedodržuje, provede soud potřebné šetření i před uvedenou lhůtou a předloží výsledky šetření prezidentu republiky, a to prostřednictvím Ministerstva spravedlnosti. Pro úplnost dodáváme, že soudu nepřísluší, aby sám vyvozoval závěry o neplnění podmínky, neboť k tomu je oprávněn pouze prezident republiky.
J. Ovčáček, mluvčí prezidenta 

"Rád bych vám všem poděkoval. Před mnoha lety jsem měl představu, že až vyjdu z věznice Mírov, tak půjdu sám a pěšky. Ve čtvrtek minulého týdne jsem se dozvěděl, že mě propustí," sdělil Kajínek, jenž si v současné době odpykával trest ve věznici v Rýnovicích. Novináře pak požádal o respekt a soukromí, nechtěl přímo prozradit, kam se nyní vydá. 

"Mám různé nabídky na různé práce, některé fakt zajímavé, ale byl jsem ve vězení 23 let. Nejdříve se potřebuju rozhlídnout," odmítl, že by měl vše naplánované. Obavy o život podle svých slov nemá.

"Dvacet tři let jsem se snažil dokázat to, že jsem to neudělal," podotkl s tím, že se bude snažit o obnovu procesu. Své osobní věci rozdal podle svých slov vězňům. "Vše, co jsem potřeboval v té cele mít, tak tam vše zůstalo," odchází Kajínek z věznice nalehko. 

Součástí milosti je sedmiletá podmínka, při níž se Kajínek nesmí dopustit trestného činu. Podle Ovčáčka jde o nejdelší možnou podmínku, které české právo stanovuje. Na dodržování podmínky by měl dohlížet Krajský soud v Plzni.

Jiří Kajínek
Deník má dopis od Kajínka. Nebudu mít problém si zvyknout na svobodu, píše
Marta Látalová z Prachovic, kamarádka Jiřího Kajínka.
Kajínek míří z vězení domů. Do rodných Prachovic

"Pan prezident se o případ dlouhodobě zajímal a zaznamenával pochybnosti, které se v té souvislosti objevovaly," řekl mimo jiné k milosti hradní mluvčí Jiří Ovčáček.

Kajínek byl odsouzen 23. června 1998. Doživotí dostal za to, že v roce 1993 zastřelil poblíž věznice Bory v Plzni podnikatele Štefana Jandu a jeho bodyguarda Juliána Pokoše, druhý osobní strážce střelbu přežil.

Sledujeme on-line:

Jiří Kajínek, odsouzený vrah, míří 23. května po 23 letech na svobodu z věznice v Rýnovicích v Jablonci nad Nisou díky milosti, kterou mu udělil prezident Miloš Zeman.
FOTO, VIDEO: Jiří Kajínek je na svobodě. Chce obnovit soudní proces

Do povědomí širší veřejnosti se dostal v roce 2000 útěkem z přísně střežené mírovské věznice. Kajínek vinu nikdy nepřiznal, policii obvinil z vykonstruovaného procesu a soudy z předpojatosti. Jeho žádost o obnovu procesu zamítl Vrchní soud i Ústavní soud. V roce 2010 měl premiéru film natočený na motivy jeho příběhu.

Milostí dal Zeman zatím sedm, žádná z nich se netýkala násilného trestného činu. Před prezidentskými volbami v roce 2013 řekl, že nebude udělovat milosti s výjimkou striktně omezeného okruhu humanitárních případů. Řada politiků rozhodnutí hlavy státu kritizovala. Zeman ale svůj krok hájil s vysvětlením, že každé pravidlo má své výjimky. Stejnou obhajobu dnes použil i Ovčáček.

Jiří Kajínek
O Kajínkově propuštění rozhodl prezident v Lánech

Premiér Sobotka lituje, že se z Kajínka stala celebrita
Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) nemá radost z toho, že se i v důsledku milosti stává z Jiřího Kajínka celebrita. Kajínka vnímá spíše jakou zápornou postavu. Sobotka to řekl novinářům na dnešním sněmu Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS). Podle odborového předáka Josefa Středuly milost pro Kajínka narušuje důvěru v soudní rozhodnutí. "Čím méně těchto typů kroků, tím lépe pro klid v České republice a důvěru v soudní systém," řekl Středula.