VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Domácí zabijačky začínají být vzácností

Kladky - /FOTOGALERIE/ Být účastníkem domácí zabijačky se postupně stává vzácností. Jedné se v Kladkách těsně před koncem roku účastním. V šest ráno mi zvoní budík. Vstávám a jedu autem pro řezníka.

3.1.2009 7
SDÍLEJ:
Fotogalerie
6 fotografií

Domácí zabijačka v Kladkách.Foto: DENÍK/Petr Syrovátka

„Domluvit řezníka je někdy obtížné, v okolí jich je jen pár a o víkendech jsou zamluveni na několik měsíců dopředu,“ zmínila hned ráno paní domácí, která vstala ještě dřív, protože musela zatopit ve všech kamnech a pod kotlem, aby byla připravená vřelá voda.

Po příjezdu s řezníkem se v sedm hodin vydáváme pro čuníka do chlívku. Uvázat mu na nohu provaz je těžké, ale nakonec se to povede. Jediný problém nastane, když má pašík vyjít na mrazivý vzduch. Zvíře vycítilo, že se na něj něco chystá a nechtělo se mu ven. Po deseti minutách ale nakonec čuník vychází ze dveří a čeká ho rána vzduchovou pistolí přímo do mozku, která ukončí jeho život.

Ihned po výstřelu řezník prořízne praseti tepnu a prýštící krev se chytá do lavoru a zamíchá se do uvařených krup. Následuje opaření zvířete vařící vodou a pašík je zbaven štětin. „Na zahřátí si dáváme čaj s rumem i nějakého toho panáčka,“ usmál se jeden z pomocníků a já si přiťukávám s ním.

Pak přichází pověšení čuníka do průjezdu, jeho vyvrhnutí a zpracování vnitřností a rozporcování masa. Některé masité části a kosti se dají hned vařit na tlačenku, ostatní se pověsí do studené komory a další den se zpracují. Část střev se vypere a obrátí naruby a „vyšlemuje“ koštětem v octové vodě, aby se do nich mohl naplnit jitrnicový prejt. Tuto práci si beru na starost já.

„Dřív jsme dělali z tlustého střeva i jelita, ale je praktičtější kroupy zamrazit do mrazáku,“ zmínila paní domácí. Mezitím se z uvařeného masa udělá tlačenka a pár kousků ovaru se nechá na jídlo.

Po tlačence přichází na řadu mletí a míchání jitrničáku a jeho naplnění do zašpejlovaných střev. Poslední věcí, kterou hlavní část zabijačky končí, je umíchání správného jelitového prejtu. Po druhé hodině odpoledne už odvážím řezníka domů. Potom nás čeká ještě krájení a rozpouštění sádla. To je pro dnešek kromě pořádného úklidu všechno.

„Druhý den se připraví maso, které se bude udit, uvaří se sulc, udělá játrová pomazánka,“ vysvětlila paní domácí s tím, že zavařovat do sklenic bude jednak pomazánku, ale i jitrničák, masovou polévku a prdelačku.

O zabijačkové pochoutky je nejen v rodině zájem, a tak některé skončí v Prostějově, Plumlově, ale i v Hodoníně nebo Olomouci. „Jednak je to vzácnost a také se to nedá se stejnými kupovanými pochutinami srovnat,“ rozloučila se se mnou paní domácí a nabalila mi domů malou výslužku.

Autor: Petr Syrovátka

3.1.2009 VSTUP DO DISKUSE 7
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Pražský hrad.

Porno na počítači prezidenta. Národní bezpečnostní úřad o tom nevěděl

Různě zdobené účtenky Andreje Babiše neznepokojují. Považuje je za výraz české lidové tvořivosti.
4

Účtenky za pivo? Sorry jako i agent Bureš

DOTYK.CZ

Největší poslanečtí snaživci? Na špici jsou Kalousek i Okamura

Už více než dvě stovky zákonů předložili současní poslanci. Sice jich protlačili jen 26, ale nesmutní z toho. Hlavně, že jsou vidět.

Tisíce květů vzácného šafránu bělokvětého rozkvetly u Lačnova

Tisíce květů vzácného šafránu bělokvětého rozkvetly nyní na loukách a zahradách v okolí Lačnova na Vsetínsku. Lokalit je 18, k největším patří například louka za školou nebo na Sucháčkových pasekách, tam bývá až 20.000 nebo 30.000 květů, řekl dnes Milan Orálek z Českého svazu ochránců přírody Valašské Meziříčí.

Kvůli dálnici D3 začnou brzy hlídat studny

Specialisté brzy zahájí monitoring studní v okolí budoucí dálnice D3 u Českých Budějovic. Sledovat se bude hlavně výše hladiny vody. V případě, že by byl později s vodou problém, budou mít totiž majitelé nárok na kompenzace, například prohloubení studní.

Jarolím: 6:0? Po první půli jsem těch branek čekal ještě víc

/ROZHOVOR od zvláštního zpravodaje Deníku/ První půle na výbornou, druhá už slabší, celkově však spokojenost. Tak ve zkratce zhodnotil kvalifikační výhru 6:0 nad San Marinem kouč české fotbalové reprezentace Karel Jarolím.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies