Podle farmaceuta Jana Suchopára, který působí ve společnosti Infopharm, jsou více než čtyři pětiny předepsaných léků v pořádku. V sedmině (14,7 procentech) se ale jedná 
o problematická předepisování a ve dvou promile případů o chybu v preskripci. „Lékař chtěl naordinovat lék, ale předepsal nějaký jiný, stejně jako při výdaji léků se může stát, že se lékárník splete," přibližuje Suchopár.

Lidé zapomínají hlásit vše, co užívají

Častým problémem je i situace, kdy člověk zkombinuje recepty od praktického lékaře a specialisty, kterému zapomene již používaná léčiva nahlásit.
Do lékárny v pražském Motole například nedávno přišla 45letá žena s receptem na dva léky, které jí měly pomoci proti chronickým bolestem páteře. Oba obsahovaly paracetamol. Po dotazu lékárnice žena přiznala, že sama používá ještě třetí léčivo, také s paracetamolem.

„V takovém případě může docházet k toxické kumulaci paracetamolu a látek s tlumivým efektem, která způsobí poškození jater," popisuje problém lékárnice Veronika Krajčová.

Známe své léky

Češi se o své léky zajímají, tvrdí ředitel Asociace inovativního farmaceutického průmyslu Jakub Dvořáček. Dokládá to i daty z právě ukončeného pilotního projektu Znám své léky. Během půl roku vyhodnotila on-line poradna skoro 20 tisíc dotazů pacientů. Ti posílali kombinace svých léků, odborníci poté zjišťovali, zda se můžou brát dohromady a co by k nim lidé neměli jíst. Ve více než desetině případů poslali lidé kombinace, které se vzájemně ovlivňují.

„Interakcí jsme našli přibližně 6600, což je asi 35 procent dotazů. Nicméně zásadních jich tam bylo necelých deset procent," uvedl Jakub Dvořáček, podle kterého by lidé měli v těchto případech zkonzultovat kombinace 
i volně prodejných léků se svým lékařem.
Někteří berou 
i 15 přípravků denně

Poradna bude fungovat 
i nadále, asociace ji chce urychlit, aby nakonec zájemci dostávali odpovědi na dotazy do 24 hodin. Podle poradny berou lidé i více léků, než je třeba.

Průměrný český senior konzumuje čtyři až šest léčiv, které mu předepíše lékař, jeden až dva přípravky si zakoupí volně.
Jsou ale i případy, kdy lidé berou denně více než 15 přípravků. „Dá se říci, že akceptovatelným limitem na základě ocenění přínosů a rizik by mělo být současné užívání pěti léčivých přípravků," tvrdí ředitel Státního úřadu pro kontrolu léčiv Zdeněk Blahuta.

Pomoci při zjišťování duplicit nebo nebezpečných kombinací léků by mohl elektronický recept. Kdy bude ale povinný pro všechny lékaře, je zatím ve hvězdách. Podle schválených zákonů by k tomu mělo dojít v roce 2018, ale tento termín se již několikrát odkládal.

Důvodem je odpor některých doktorů, kteří si stěžují na to, že by náklady byly příliš velké. Od startu elektronického předepisování v roce 2011 použilo tento recept okolo 1500 lékařů.

Lékové interakce

JAN DRAHORÁD