Pokud byste čekali, že horký kandidát na premiéra a jeden z nejbohatších lidí v zemi Andrej Babiš (ANO) odletí na dovolenou na tropický ostrov, budete zklamáni. „Do Itálie,“ zněla Babišova stručná odpověď na otázku, kam se v době vládních prázdnin chystá. Ještě předtím ho v sobotu 29. července čeká svatba s dlouholetou partnerkou Monikou. A exotickým destinacím neholdují ani jeho kolegové a soupeři.

„V poslední době žádné velké dovolené neplánuji,“ svěřil se místopředseda KSČM Jiří Dolejš, „přemísťuji se na Slapy.“ Dolejšovi vyhovuje, že od „vody a lesa vůkol“ ho dělí od Prahy jen necelá hodina cesty. „Pes si to taky užije a jsem po ruce, kdyby něco,“ uvedl další výhody odpočinku v tuzemsku. V Česku zůstane také ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (za ANO): „Pojedu na chalupu. Těším se na buřty.“

Ilustrační foto.
K Jadranu se jelo bez zdržení, příští víkend se čeká kolaps

Léto v dosahu Prahy stráví i premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). „Počítám, že nejdále, kam se asi během dovolené dostanu, bude Slovensko,“ předpokládá předseda vlády. Proto ani letos nepověřil žádného z vicepremiérů, aby ho po dobu nepřítomnosti zastupoval. „Budu tak blízko, abych se kdykoli mohl vrátit, pokud by nastala nějaká mimořádná situace,“ dodal Sobotka.

Od politiky k domácím krásám se snaží odvést pozornost také kampaň Sedm divů Česka, kterou o prázdninách spustila ODS. Její předseda Petr Fiala však míří za hranice: „Jako každý rok pojedu s rodinou do Chorvatska.“ K blízkému moři jede i další předseda pravicové opoziční strany – Miroslav Kalousek z TOP 09. Konkrétnější být nechtěl, prý z obav před paparazzi.

Jaroslav Faltýnek poskytl 28. března v Praze rozhovor Deníku.
Faltýnek loni získal z Agrofertu 4,6 milionu

Levicově orientovaní politici dávají přednost jižanské pohostinnosti. „První červencový týden jsem strávil u přátel v Řecku, žádnou další dovolenou neplánuji,“ uvedl předseda KSČM Vojtěch Filip. „Pojedu na dovolenou s dětmi a kamarádkou na řeckou pevninu,“ zdůraznila ministryně sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD) v odkazu na čtvrteční zemětřesení na ostrově Kos. „Pak ještě zamíříme do Berlína, takže využiju skoro celou vládní dovolenou,“ bylo z jejího hlasu znát, jak moc se už těší.