„Tehdy byla vhodná doba takové kroky prosadit," zdůraznil Drábek. Jeho práci kritizuje nejen prezident a levicová opozice, výhrady vůči stavu resortu ale dává najevo také premiér Petr Nečas (ODS). Změn se nyní dočká především systém takzvaných sociálních karet.

Nedrží prý slovo

Drábkovi vadily ale především Zemanovy výroky, že nedrží dané slovo. „To je věc, kterou na sobě nechci nechat," poznamenal. Věc prý konzultoval generálním ředitelem České spořitelny Pavlem Kysilkou, na jehož informace se Zeman odvolával. Kysilka mu prý sdělil, že při své schůzce s tehdejším prezidentským kandidátem Zemanem o Drábkovi nehovořili. Česká spořitelna tendr na projekt sKaret vyhrála.

„Pan prezident se omezil na vyjádření svého názoru bez toho, aby k tomu řekl nějaké konkrétní argumenty. Tedy je velmi těžko na to nějak věcně reagovat," řekl dnes Drábek. „Pan Drábek byl jeden z nejhorších, ne-li zcela nejhorší ministr práce a sociálních věcí. Kdyby nedělal nic, prospěl by zemi mnohem více než svými činy, které udělal, či přesněji řečeno spáchal," řekl na adresu Drábka prezident. Zemanův pohled na problematiku MPSV se podle někdejšího ministra může odvíjet od jeho jiného politického směřování.

Nečas málo hájí ministry

Drábek dnes zopakoval svůj názor, že Nečas jen velmi málo hájí věci, které udělali jeho ministři. „Za těch dva a čtvrt roku působení ve funkci ministra jsem neměl pocit, že bych ve svém premiérovi měl nějakou oporu. Byť jsem byl samozřejmě stoprocentně loajální," poznamenal. Zdůraznil, že jde o jeho osobní hodnocení, nejde o názor politické strany.

„Rozhodně se nedá říct, že by pan premiér nebyl informován o krocích, které jsem prováděl. Pokud se týká konkrétně třeba sKarty, tak legislativa byla přijímána po velmi pečlivé diskusi, dokonce byla dotvářena poslanci ve Sněmovně," upozornil Drábek. V příslušné skupině byli také poslanci za ODS, a tak Nečas o těchto krocích jako předseda strany vědět musel.