V lese u Chyňavy v oblasti Zadní Muňava někdo ukradl skoro třicet kubíků v hodnotě 50 tisíc korun. „Vyšetřování takových případů je ale složité, majitelé většinou přijdou na krádež až po delší době. Dalším problémem je, že policie zpravidla nemá svědky," uvedla ke krádežím mluvčí berounské policie Marcela Pučelíková.

Majitelé dřeva by podle ní měli učinit taková preventivní opatření, aby zlodějům jejich úmysly překazili, nebo alespoň zmírnili následky. Navíc je dobré zavést častější kontroly míst, kde je kulatina uskladněna, a průběžně dřevo odvážet. Užitečné jsou také fotopasti.

Čtěte také: Topení dřevem se vyplatí, ale je to taky pěkná dřina

„Z pořízených záznamů lze následně zjistit důležité poznatky k osobě pachatele nebo vozidla, se kterým na místo přijel. Tato trestná činnost je většinou páchaná skupinou pachatelů s ohledem na objem, velikost a skladnost dřeva. V rámci výkonu služby se policisté zaměřují kromě jiného také na monitorování těchto rizikových míst," upozornila Marcela Pučelíková.

Ke krádežím dřeva prý dochází nejčastěji na okrajích lesů, v chatových oblastech a poblíž měst. Zloději mají zájem o břízy, duby a buky. Při těžbách v lesích, kdy je dříví soustřeďováno k lesním cestám, zloděj přijede s autem, dříví uřízne, naloží a odjede.

A co hrozí zlodějům? Je-li kradené dřevo ohodnoceno do výše 5000 korun, je jeho krádež jen přestupkem. Pokud je ale jeho hodnota vyšší, jde o trestný čin.

Jak to chodí:
● Jeden rovnaný prostorový metr stojí 1200–1500 korun. Nejlevnější je borovice a smrk.
● Když zloději odvezou už vytěžené dřevo uskladněné někde na kraji lesa, neokradou Lesy ČR. Těm už dřevo nepatří. Odcizí ho novému majiteli.