Změna Drulákovy pozice je podle něj výsledkem vzájemné dohody se Zaorálkem a došlo k ní ještě před dneškem, kdy podle služebního zákona začíná přechod státních úředníků do služebního poměru. S touto úpravou zároveň oficiálně přichází rozdělení náměstků na ministerstvech na takzvané politické a odborné.

„V souvislosti s novým služebním zákonem jsem se pokusil zmenšit počet odborných náměstků a zredukovat vedení ministerstva," řekl dnes novinářům Zaorálek. „Chtěl bych, aby pan Drulák se více věnoval přípravě koncepčních materiálů, postojů a prosazování politiky ministerstva," přiblížil náplň jeho práce. Podle ministra pracují političtí náměstci značně samostatně a on chtěl, aby Drulák byl součástí týmu pracujícím na nových koncepcích.

Přesunem Druláka na novou pozici a jeho nahrazením Kauckým se počet náměstků na ministerstvu zahraničí sníží z osmi na sedm. Drulák v minulosti čelil kritice kvůli snahám o odklon české zahraniční politiky od odkazu prvního polistopadového prezidenta Václava Havla. Kaucký je bývalým předsedou Mladých sociálních demokratů a jedním z několika současných náměstků na ministerstvu zahraničí s vazbami na nejsilnější vládní stranu.

Nárůst náměstků

Už dříve do Černínského paláce přišel Jakub Kulhánek, který vede sekci bezpečnostní a multilaterální, a nedávno i odvolaný náměstek z ministerstva financí Martin Pros, který řídí sekci informačních technologií. V dohledné době se ale má stát náměstkem pro ekonomicko-provozní záležitosti. Minulost v ČSSD má i státní tajemník MZV Petr Gajdušek, jehož funkce je na úrovni náměstka.

Poslední obměna na postu náměstků je současně už několikátou krátce před 1. července, kdy začíná naplno platit služební zákon. Předminulý týden nahradil Pros kariérního diplomata Vladimíra Zavázala a minulý týden se náměstkem sekce právní a konzulární místo dalšího kariérního diplomata Rudolfa Jindráka stal dosavadní vládní zmocněnec pro zastupování ČR před Soudním dvorem Evropské unie Martin Smolek.

Právě na ministerstvu zahraničí došlo k nejviditelnějšímu nárůstu počtu náměstků. Úřad čelil také kritice tisku a odborů ministerstva kvůli houfnému přijímání zaměstnanců bez výběrového řízení před 1. červencem, z nichž mnozí mají údajně rovněž vazby na ČSSD.

Nárůst počtu náměstků na ministerstvech dnes kritizovala i opoziční ODS, podle níž bylo v roce 2013 66 náměstků a za současné vlády jich je 107. „Vláda dál rozhazuje peníze daňových poplatníků, protože jen náklady na 41 nových náměstků a státních tajemníků překračují částku 100 miliónů korun ročně. Zákon o státní službě, který dnes vstoupil v účinnost v plné míře, využila vláda k politizaci státní správy a k rozdání trafik," uvedl předseda ODS Petr Fiala. Koalice podle něj současně využila služební zákon k „zabetonování" svých lidí na roky ve státní aparátu.