„Jako demokrat musím respektovat právo pana Drymla jako občana obrátit se na soud, ale nejsem si vůbec jist, zda se Ústavní soud bude touto záležitostí vůbec zabývat," uvedl Štěch. Dryml zatím podrobnosti své stížnosti nezveřejnil.

Dryml dostal finanční sankci za to, že jako ředitel vrchlabské nemocnice počátkem loňského června na adresu jemenského lékaře z královéhradecké letecké záchranky pronesl slova: „Vrať se, odkud jsi přišel". Jeho slova byla výborem vyhodnocena jako přestupek a jako výrok s rasovým podtextem. Proti tomu se Dryml ohradil. Argumentoval posudkem soudního znalce, který si nechal vypracovat a podle něhož výrok nemohl být rasově motivovaný.

„Podávám jako první senátor v historii naší země ústavní stížnost na Senát České republiky," uvedl Dryml v tiskové zprávě. Kauzu spojuje s předvolebním bojem, letos chce svůj mandát obhajovat. „Ale především se cítím být poškozen i jako řadový občan naší země, který byl veřejně označen za rasistu, pokutován za rasový útok a celým Senátem ČR veřejně lynčován, protože lékař jiné národnosti chtěl odvést pozornost od svého pracovního pochybení," uvedl Dryml.

I výpovědi svědků

Po Ústavním soudu chce, aby záležitost vyšetřil. Podle něj hrozí, že každý zaměstnanec cizí národnosti se nyní bude odvolávat na rasismus, kdykoli mu někdo vytkne nedostatky. Dryml již dříve uvedl, že jemenskému lékaři vytýkal, že při příletu vrtulníku do vrchlabské nemocnice byla porušena její pravidla a bezpečnost jejích zaměstnanců.

Předseda senátního ústavně-právního výboru Miroslav Antl (za ČSSD) uvedl, že imunitní výbor o sankci rozhodl na základě poskytnutých dokumentů policie a výpovědí svědků. Ti podle předsedy imunitního výboru Jiřího Oberfalzera (ODS) nepotvrdili Drymlovo tvrzení, že ho jemenský lékař nejprve slovně napadl kvůli jeho příslušnosti k Senátu.