„Ani vláda, ani já jako ministr nemáme jiné možnosti, než které nám umožňuje zákon. Podle toho, co nám podle statistických údajů vychází, považuju to téměř za neřestné a nemravné, protože valorizace bude v průměru činit nějakých 63 či 65 korun," uvedl Koníček. Dodal, že zákon o zvyšování penzí musí respektovat.

Důchody se do loňska zvedaly vždy od počátku roku o růst cen a třetinu růstu reálných mezd. Od letoška rostou už jen o třetinu růstu reálných mezd a třetinu růstu cen. Omezení valorizace na tři roky patřilo ke škrtům, díky nimž chtěla bývalá Nečasova vláda udržet schodek rozpočtu a zemi dál nezadlužovat. Počítala s tím, že by tak stát do roku 2015 mohl ušetřit celkem 47,7 miliardy ko­run.

Letos od ledna dostali starobní důchodci a důchodkyně přidáno v průměru 137 korun. Průměrný penzista tak měl měsíčně dostávat 10.913 korun. Pevná část důchodu se zvedla o 60 korun na 2330 korun. Procentní část vzrostla o 0,9 procenta. Stejně se zvýšily i příplatky k penzi pro odbojáře, vězně komunistického režimu a pozůstalé po nich.