Z Václavského náměstí na Letnou se pod duhovými prapory podobně jako v minulých letech vydal obří dav lidí, z nichž leckteří se dostavili i s pomalovanými obličeji. Na čtyřkilometrové trase vedoucí mimo jiné přes náměstí Republiky, Dvořákovo nábřeží, Čechův most či nábřeží Edvarda Beneše je doprovázelo 15 nazdobených alegorických vozů starajících se o hudební doprovod. Cestu uvolňovala dopravní policie – přičemž na uzavírky policejní mluvčí Andrea Zoulová upozornila předem. S tím, že třeba na náměstí Republiky řidiči vyjíždějící z podzemních garáží nákupních center musí počítat se zdržením i v řádu desítek minut.

Prague Pride. Ilustrační foto.
Průvod v centru Prahy přinese omezení dopravy. Čekají se i konflikty

Kontroly začaly už na shromaždišti

Policisté odhalili několik osob podezřelých z protiprávního jednání – a to na obou stranách: mezi účastníky akce i jejími odpůrci. S kontrolami začali už na shromaždišti před začátkem pochodu, kde se prověrce nevyhnuli ani řidiči alegorických vozů.

„Odhalili dvě osoby pod vlivem omamných a psychotropních látek. Na policejní služebně skončil i další muž, který se chtěl zařadit do průvodu viditelně ozbrojen nožem,“ uvedla Zoulová. S dodatkem, že tohoto muže policisté podezřívají z nedovoleného ozbrojování – a také z držení omamných a psychotropních látek a jedů. Práci měli také záchranáři. Do nemocnice odváželi 35leého muže, který spadl z jednoho z doprovodných vozů. 

Spisovatel Martin Vopěnka poskytl 27. června v Praze rozhovor Deníku.
Martin Vopěnka: Sociální nůžky se mohou krutě rozevřít i v Praze

Vědět o sobě dali i odpůrci akce

V ulicích centra Prahy o sobě ovšem dali vědět také odpůrci akce, kteří mimo jiné nesouhlasí s tím, jaký prostor k vyjadřování svých pocitů a požadavků dostávají především homosexuálové – prý zcela neúměrný tomu, jaký podíl gayové a lesby ve společnosti zaujímají. Viditelná přítomnost policie ovšem dokázala zabránit zásadnějším střetům názorově odlišných skupin.

Policisté zaznamenali jen několik menších slovních různic. Z Kozí ulice, kde si odpůrci dali dostaveníčko v sousedství trasy pochodu a předem byla očekávána i účast lidí řazených mezi extremisty, si policisté odvezli tři lidi, kteří se zapojili do výměny názorů.

Tedy – do debaty, řekněme, poněkud vzrušené. „Účastníci potyčky jsou podezřelí z přestupkového jednání, které bude mít s největší pravděpodobností dohru ve správním řízení,“ konstatovala Zoulová.

Kolona. Ilustrační foto.
Jižní spojku trápí kolony kvůli neprůjezdnému Pražskému okruhu

Co kdyby uspořádali průvod důchodci?

Jako „protiakce“ se také konal Pochod pro rodinu z Ovocného trhu na Kampu, kde Aliance pro rodinu uspořádala program v rámci Dne pro rodinu. Cíl? Dosáhnout všeobecné podpory a respektu pro rodinu založenou na manželství ženy a muže majících děti. V souvislosti s touto aktivitou Zoulová nezmínila žádné problémy.

K odpůrcům akce se alespoň nakrátko (a vlastně jen v duchu) připojili i lidé, kteří s ní neměli ideový problém – a dokonce její účastníky ani nezahlédli. Jen si museli vyhledat na vývěskách, kudy kvůli odklonům trasy tentokrát pojedou jejich tramvaje.

„Dovedu si představit, jak by zrovna tahle mládež asi vyřvávala, kdyby kvůli tomu, že chtějí větší respekt, zablokovali Prahu třeba důchodci,“ durdil se na tramvajové zastánce v Holešovicích muž středního věku. A nebylo možno přehlédnout, že se nikdo z lidí kolem neohradil.