„Vždy jsem zdůrazňoval kooperační model, tedy vzájemnou spolupráci, která už v mnoha směrech existuje – nemocnice, školy, armáda, policie – a teď bude moci být posílena," píše se na Facebooku kardinála. Je prý rád, že složitě vyjednaný kompromis byl nakonec schválen a že se po více než 20 letech otázka církevních restitucí konečně uzavře.

Administrátoři facebookových stránek kardinála Duky, který je v těchto dnech v Peru, připravili v souladu s jeho dlouhodobými postoji v této věci dvě věty pro přátele na Facebooku, řekl mluvčí kardinála Aleš Pištora.

Vlastní prostředky

„Je to dobrá zpráva pro všechny. Pro lidi, kteří už dál nebudou muset platit církve ze svých daní. Pro obce, kterým dosud bránil v rozvoji blokační paragraf, a nyní se budou moci dále rozvíjet," uvedl v prohlášení generální sekretář ČBK Tomáš Holub. Schválení zákona je podle něj pozitivní zprávou i pro lidi v církevních sociálních a školských zařízeních. Církve budou moci z vlastních prostředků konat to, co je jejich posláním ve společnosti, dodal Holub.

Církve by tak mohly od státu dostat zhruba polovinu nemovitostí, o něž byly připraveny v komunistické éře, a finanční kompenzaci za nevydaný majetek. Jde o majetek v hodnotě zhruba 75 miliard korun. Musely by ale prokázat, že na něj mají nárok a že jim byl zabrán v době mezi únorovým nástupem komunistů v roce 1948 a 1. lednem 1990.

Duchovním by se přestaly hradit platy

Za nemovitosti v držení obcí, krajů nebo soukromníků mají církve získat náhradu 59 miliard korun během 30 let, tedy dvě miliardy ročně. K této sumě by se připočítávala inflace. Stát by naopak církvím přestal hradit platy duchovních ve výši zhruba půldruhé miliardy korun ročně. Kritici návrhu vytýkali, že náhrady jsou údajně nadhodnocené až o 54 miliard korun.

Opozice se nakonec hlasování neúčastnila, její poslanci opustili jednací sál. Osud zákona o majetkovém vyrovnání státu s církvemi má nyní v rukou prezident Václav Klaus. Koncem srpna svůj podpis podmínil dodáním záruky, že při vracení majetku nebude prolomena restituční hranice 25. února 1948.