Kočkova bývalá přítelkyně se žalobou na ochranu osobnosti domáhá tří milionů pro sebe, pěti milionů pro syna, kterého zplodila s Kočkou, a dvou milionů pro svého syna z předchozího vztahu. Argumentuje tím, že všichni sdíleli společnou domácnost.

Láska na celý život

Soudkyně Dagmar Stamidisová ale dospěla k názoru, že ačkoliv Ďuričko vraždou Kočky skutečně neoprávněně zasáhl do osobnostních práv všech tří žalobců, družčin syn z předchozího vztahu na odškodnění nárok nemá. Zbylým dvěma žalobcům přiřkla jen zlomek požadovaných částek – družce 250.000 a Kočkovu synovi 300.000 korun. „Soud má pochybnosti, že se jednalo o lásku na celý život," podotkla soudkyně s tím, že Kočka se ve společnosti objevoval i s dalšími ženami. S manželkou, se kterou má dvě děti, se navíc rozvedl teprve den před svou vraždou.

Připomněla také, že v souvislosti s trestním řízením ohledně Kočkovy vraždy už soudy Ďuričkovi uložily povinnost vyplatit každému ze tří žalobců odškodné 240.000 korun.

Je to k smíchu

Dnešního zasedání se zúčastnil i Ďuričko, který se snažil zpochybnit vážnost vztahu mezi Kočkou a jeho družkou. „Kočku jsem na rautech potkával, žalobkyni ale nikdy. Milenek měl asi víc. Která další po mně bude chtít peníze? Kolik jich asi je? Je to všechno k smíchu, je to hra, která mě má zničit," prohlásil.

Do jednací síně ho přivedla pětičlenná ozbrojená eskorta Vězeňské služby. Ďuričko měl při tom na sobě neprůstřelnou vestu, na což také poukázal. Kočkova rodina je podle něj „naprostá mafie", která usiluje o jeho život a která „je všeho schopná", takže ho Vězeňská služba musí neustále chránit. „Na mou hlavu je vypsána odměna 20 milionů korun. Na vězeňských zdích byly nápisy, že mi dávají rok a den života," popsal. Znovu zopakoval, že na vraždě měl zásadní podíl Kočka, který ho opakovaně napadl.

Ve špatné finanční situaci

Podnikatel už dříve uvedl, že je ve velmi špatné finanční situaci. Po společnostech, které vlastnil, mu prý zbyl dvacetimilionový dluh, platí výživné a posílá peníze nemohoucím rodičům. Dnes ale připustil, že majetek daroval svým dětem, které z obavy před pomstou přestěhoval a změnil jim jména.

Ďuričko Kočku zastřelil v roce 2008 v pražské restauraci Monarch po křtu a autogramiádě knihy tehdejšího předsedy ČSSD Jiřího Paroubka. Muži se tehdy dostali do roztržky, při které Kočka podnikatele nejméně jednou udeřil do obličeje. Ďuričko pak vytáhl od pasu zbraň, namířil na svého protivníka a třikrát na něj z bezprostřední vzdálenosti vystřelil. Soudy mu za to udělily trest 12,5 roku vězení.

Proti dnešnímu verdiktu se lze odvolat k pražskému vrchnímu soudu. Obě strany sporu si ponechaly lhůtu na rozmyšlenou, zda této možnosti využijí.