Jsou na nich například extrémní záběry z židovských jatek. Některé nosiče přitom vypadají, že si je objednalo pořádající sdružení Olam Judaica. Organizátoři se nyní poradí o trestním oznámení na neznámého pachatele. O případu informovalo jako první sobotní vydání deníku MF Dnes.

Nosiče mají vyvolat dojem, že propagují festival Týden židovské kultury. Přitom jej, ale také židovství samotné, naopak zesměšňují. „Některé z DVD mají potisk a některé jsou jen vypálené. Je na nich logo sdružení a speciální symbol pro festival. Veškeré materiály na nich jsou stažené z našich webových stránek,“ řekl předseda sdružení Olam Judaica a spoluzakladatel přehlídky Jiří Richter.

Disky jsou podle něj označené i tím, že je vydala Liga proti hanobení. „Jsem přesvědčený, že by se ale tato organizace od nich distancovala,“ dodal Richter.

Po spuštění nosiče uvítá diváka šot České televize o jednom ze starších ročníků festivalu. „Poté se objeví informace, že je přehlídka podporována sionisty a podobně. Jsou tam také extrémní záběry z židovských jatek nebo z izraelsko-palestinského konfliktu. Například jak Izraelci střílí do Palestinců nebo je vyhánějí z domovů. Disk končí informacemi o prohrané arbitráži kolem sporu o televizi Nova, respektive o tom, že Češi zaplatili deset miliard korun do kapsy Židům,“ popsal Richter. Nahrávka mimoto obsahuje tvrzení o politickém spiknutí a obviněních spojených i s českým prezidentem Václavem Klausem.

Trestní oznámení?

Jiří Richter dostal urážející DVD přímo do vlastní schránky. „Asi dvacet nosičů se objevilo na hromadě v Šachově synagoze a další pak podle návštěvníků festivalu na vlakovém nádraží v Holešově. S kolegy ze sdružení musíme zvolit postup, jak se s událostí vypořádáme, a poradíme se s právníky o podání trestního oznámení,“ uvedl předseda sdružení Olam Judaica.

Kroměřížští policisté potvrdili, že ohlášení případu ze strany pořadatelů očekávají. „Kolegové událost zaznamenali, ale ještě nedostali žádné oznámení v této věci,“ sdělila kroměřížská policistka Blanka Králová.

Výrobce urážlivých DVD se kromě morálního pochybení mohl dopustit přestupku proti občanskému soužití, v horším případě i trestného činu poškozování cizích práv tím, že zneužil loga a symboly sdružení Olam Judaica a Ligy proti hanobení.

Podle Jiřího Richtera je událost i záležitostí města, proto jednu nahrávku předal holešovskému místostarostovi Rudolfu Seifertovi. Jeho vyjádření se ale Deníku nepodařilo získat, protože je na dovolené. Případ nicméně okomentoval starosta Zdeněk Janalík.

„Osobně jsem záznam neviděl a ani jej vidět nechci. Nechci tímto způsobem podporovat jeho propagaci. Vzhledem k tomu, že festival jako město částečně podporujeme, počkáme až na rozhodnutí jeho pořadatelů, jak se s touto věcí budou chtít vypořádat. Budeme čekat na posouzení právníků a podle toho situaci projednáme na zasedání rady města,“ vyjádřil se Janalík.

Pokud měla DVD za cíl návštěvníky festivalu o židovské kultuře odradit, tak se to jejich autorům rozhodně nepovedlo. Návštěvnost v Holešově byla podle Richtera větší než v loňském roce.

Výrobce by měla určit policie

Předseda sdružení se s takovým způsobem napadení setkal poprvé v historii přehlídky. „Nepamatuji nic podobného a nikoho nepodezírám. Výrobce by měla určit policie,“ dokončil Richter.

Od záznamů se ale distancovala například místní organizace hnutí Národní korporativismus v Holešově, která loni ve městě organizovala demonstraci pravicových radikálů.

„Rozhodně nemáme důvod podporovat myšlení židů. Každé vyznání nese svá rizika. Vyjadřuji ale svůj nesouhlas a nevoli se zaslaným DVD, ovšem pouze jen a jen slovní,“ komentoval událost člen hnutí Kamil Čech z Holešova.