#ibisdozooV noci na 1. března poškodil těžký mokrý sníh voliéru, ze které se po Praze a okolí rozletělo 18 vzácných ibisů skalních. Ředitel Zoo Praha požádal o pomoc veřejnost a díky tisícovkám hlášení a velkému nasazení řady dobrovolníků se všech 18 ibisů podařilo postupně pochytat a vrátit do zoo. Akci, která byla spojena s hashtagem #ibisdozoo, později odborníci ohodnotili jako vynikající příklad krizové komunikace a zařadili ji také do první pětice nejlépe hodnocených mediálních kampaní roku 2016.
Dva týdny trval hon na uprchlé ibisy. Na tomto snímku je odchyt jednoho z uprchlíků do nárazové sítě v Říčanech.Zdroj: Rudolf Flachs 

Pocta zakladateli Zoo PrahaU příležitosti zahájení 85. sezony Zoo Praha byla 25. března poblíž hlavního vchodu slavnostně odhalena busta zakladatele Zoo Praha prof. Jiřího Jandy (1865-1938). Po mnoha a mnoha letech se mu tak v zoo dostalo důstojného připomenutí. V tento den byla v zoologické zahradě také otevřena unikátní výrobna papíru ze sloního trusu.
Ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek odhalil bustu prof. Jiřího Jandy.Zdroj: Zoo Praha/Václav Šilha 

První „stoprocentně" pražské slůněNad ránem 5. dubna se slonici Janitě narodil sloní sameček. Při porodu asistovali chovatelé a jen díky jim proběhl úspěšně. Jde o první slůně ve více než osmdesátileté historii chovu slonů, které se v Zoo Praha nejen narodilo, ale bylo zde i počato. Za účasti ministrů zahraničí Srí Lanky a České republiky Mangaly Samaraweery a Lubomíra Zaorálka dostal v červnu tento sloní sameček jméno Maxmilián (podle císaře Maxmiliána II. Habsburského).
Maxmilián a Sita.Zdroj: Petr Hamerník, Zoo Praha 

Gorilí zázrakGorilí sameček, který následně dostal jméno Ajabu – svahilsky zázrak – se nečekaně narodil samičce Shindě 23. dubna. Nikdo nevěřil, že čtyřiadvacetiletá samice, která v minulosti několikrát potratila, se ještě dočká potomka. Nečekaný porod byl velkým překvapením nejen pro veřejnost, ale i pro pracovníky Zoo Praha.
Samice gorily nížinné Shinda porodila svého prvního potomkaZdroj: Zoo Praha/Miroslav Bobek 

Zdvojený transport koní PřevalskéhoTransport koní Převalského do Mongolska proběhl již po šesté. Tentokrát byly ovšem letounem Armády ČR nejen přepraveny čtyři klisny z Prahy do přísně chráněné oblasti Gobi B, ale uskutečnil se i vnitromongolský transport tří klisen a jednoho hřebce, a to z národního parku Chustaj rovněž do Gobi B. Počet koní Převalského přepravených ve spolupráci Zoo Praha a Armády ČR se tak zvýšil na 27.
Převoz koní Převalského do Mongolska.Zdroj: Deník/Milan Bureš 

Významný krok pro další rozvoj Zoo PrahaV srpnu schválila Rada hl. m. Prahy koncepci rozvoje Zoo Praha. Pro příští léta se počítá s výstavbou nového pavilonu goril, expozice australské fauny, nový prostor pro lední medvědy a pavilonu pro pandy velké. Magistrát hl. m. Prahy začal rovněž prověřovat možnosti, jak zlepšit dopravní obslužnost zoo.
Ředitel pražské Zoo Miroslava Bobek představuje chystané stavební úpravyZdroj: ČTK/Michal Kamaryt  

Dva sloní císařiDvě slůňata během jednoho roku, to je úspěch, o kterém se nikomu v Zoo Praha dříve ani nesnilo a který jí mohou závidět i ty největší a nejbohatší zoologické zahrady. Druhé slůně, opět sameček, se narodilo 7. října. Jeho matkou je slonice Tamara a v jejím případě se porod obešel bez asistence chovatelů. Slůně dostalo jméno Rudolf (podle císaře Rudolfa II.) a v Zoo Praha tak nyní žijí dva „sloní císaři".
Během roku 2016 se v Zoo Praha narodili hned dva sloní samečci. Nejprve 5. dubna sameček Max (v popředí) a o půl roku později, 7. října, Rudolf.Zdroj: Zoo Praha/ Petr Hamerník 

Jane Goodall v Zoo PrahaZoo Praha ve spolupráci s Přírodovědeckou fakultou Univerzity Karlovy pozvala do hlavního města legendární primatoložku a ochránkyni přírody Dr. Jane Goodall. Ta velice ocenila projekt Toulavý autobus, který Zoo Praha realizuje v Kamerunu, a projevila zájem o spolupráci. Při prohlídce zoologické zahrady ji nejvíce zaujal Pavilon goril a jeho obyvatelé.
Jane Goodall a populární gorilí samec Richard.Zdroj: Zoo Praha/ Václav Šilha  

Svatý grál herpetologůZoo Praha se podařilo získat „svatý grál herpetologů" – sedm varanovců bornejských. Tento endemický plaz zůstával po desítky let velice tajemný a jen málo odborníků mělo možnost ho vidět ve volné přírodě. V zoologických zahradách se ho chová na celém světě jen hrstka jedinců. Do budoucna se Zoo Praha chce podílet na vytvoření evropského chovného programu, který by dal v lidské péči vzniknout záchovné populaci těchto ohrožených živočichů.
Varanovec Boromejský. Zdroj: Zoo Praha/ Petr Hamerník 

Historicky nejvyšší návštěvnostNávštěvnost přinesla v roce 2016 hned několik rekordů, miliontého návštěvníka přivítala zahrada již 16. srpna. V neděli 4. prosince byla dokonce překročena hranice 1 400 000, což je nejvyšší návštěvnost od otevření pražské zoo v roce 1931. Předchozí rekord byl z roku 2014, kdy se do zoo přišlo podívat celkem 1 138 243 návštěvníků. K 31. prosinci letošního roku si Zoo Praha prohlédlo 1 448 353 osob. K poslednímu dni roku 2016 měla Zoo Praha na kontě také 1 323 v tomto roce narozených či vylíhlých mláďat v 229 druzích savců, ptáků a plazů.
Rekordním návštěvníkem Zoo Praha s číslem 1 400 000 se stal pan Luboš Holan z Prahy s vnoučaty Jesicou a Claudií. Zdroj: Zoo Praha/ Václav Šilha  

Čtěte také: Nejmladší sloní sameček dostal při křtu v zoo jméno Rudi