Dívenka s největší pravděpodobností nepřežila právě pád ze dveří rychlíku Galán.

Někteří cestující si mohli cedulky „Neotvírej za jízdy" či „Neotvírejte před zastavením vlaku" mylně vykládat tak, že otevřít je během jízdy lze. Nikoli.

Navíc před odjezdem je použito vzduchové uzavírání. Nejspíše je tedy někdo nedovřel, tomu už standardní zabezpečení zabránit nedokáže.

Co se přesně stalo, že tříleté děvče vylétlo z vlaku a zemřelo, stále zaměstnává kriminalisty a Drážní inspekci.

Někteří lidé, včetně jedné z cestujících, byli přesvědčení, že zabezpečení neměly dveře žádné, protože na nich bylo několik cedulek, které od jejich otevírání během jízdy odrazovaly.

„Ty jsou na všech vozech, a to i na těch, které mají automatické blokování. Nesouvisí s tím, jestli dveře jsou nebo nejsou blokovány. Na rychlíku Galán byla většina dveří blokovaných," ujistil mluvčí drah s tím, že v dětském vagonu, kterým dívka s rodinou cestovala, to tak bylo určitě.

Petr Šťáhlavský také upozornil, že vagonů, které nemají blokování absolutně žádné, jezdí v kraji minimum a kromě výzev varujících před otvíráním dveří obsahují i žlutou cedulku „dveře nejsou blokovány".

„Takové vozy mohou být v některých osobních vlacích, které jezdí například směrem na Zábřeh nebo Přerov," dodal mluvčí. Standardem podle něj je blokování dveří, které je zároveň možné před jízdou centrálně uzavřít.

Nedovřené dveře se mohou za jízdy otevřít

Vlak Galán a zabezpečení dveří jeho vozů kontroloval Drážní úřad a vše bylo v pořádku. To se mohlo změnit náhle, mohlo jít o závadu.

Mluvčí ČD nevyloučil možnost, že se může stát, že dveře nejsou dovřeny a za takové situace hrozí, že se otevřou i po výjezdu ze stanice.

„Pokud má cestující strach, že by dveře nezavřel dobře, je lepší, aby je ani nepřivíral," sdělil mluvčí s tím, že by se zavřely automaticky, v případě neblokovaných by se o jejich uzavření postaral sám průvodčí.

Žádná kontrolka, která by na špatně dovřené dveře některých vagonů upozorňovala, podle mluvčího ČD ve vlacích není.

Vůz pro matky s dětmi, který v neděli vyjel, byl podle všeho určen rodinám jen z poloviny. Druhá půlka náležela personálu.

A přestože je celý průchozí, dveře v části pro pracovníky drah by neměli lidé k nástupu ani výstupu používat, na což rovně upozorňuje nálepka.