Novým ředitelem programových okruhů se stane dosavadní výkonný ředitel nových médií Milan Fridrich, finančním ředitelem bude bývalý výkonný ředitel TV Nova Milan Cimirot a výkonným ředitelem ČT24 se stane někdejší ředitel dnes již neexistující zpravodajské televize Z1 Zdeněk Šámal. Funkcí by se měli ujmout v pondělí. Pozici obchodního ředitele Dvořák zatím neobsadil. Dvořák to dnes řekl před Radou ČT.

Dvořák uvedl, že nové manažery vybíral na základě profesní znalosti, osobní zkušenosti i osobního souznění. „Vzhledem k tomu, že ty lidi dlouhodobě znám, myslím si, že budeme naladěni na stejnou vlnu,“ řekl ČTK. Funkci obchodního ředitele neobsadil, protože pro ni zatím nemá vhodnou osobu. Najít vhodného kandidáta ale chce do konce roku, stejně jako v případě dalších manažerských pozic ve vedení ČT.

Fridrich ČTK sdělil, že si váží toho, že je součástí Dvořákova týmu. „Představu o fungování ČT, především pak ČT1 a ČT2, mám, ale jak krátkodobou, tak dlouhodobou strategii nejprve zpracuji se svými spolupracovníky, pak ji projedná užší vedení s generálním ředitelem a seznámíme s ní Radu ČT,“ uvedl. Hned poté se podle něj základní cíle dozví veřejnost. Fridrichova funkce zastřešuje vedení jednotlivých stanic a dohlíží na jejich koordinaci a finance.

Nově jmenovaní nahradí manažery, kteří se rozhodli odejít z televize ke konci září. Tehdy televizi opustil obchodní ředitel Robert Kvapil, šéf programových okruhů Radek Žádník, šéf zpravodajského kanálu ČT24 Roman Bradáč a finanční ředitelka ČT Lujza Oravcová. Až do nástupu nových manažerů do funkce provizorně řídí programové okruhy ředitel ČT1 Radan Dolejš, ČT24 šéfredaktor zpravodajství Karel Novák, útvar obchodu a marketingu vede Luboš Kříž a finanční útvar Svatava Haffnerová.

Jmenování nového managementu patří mezi první viditelné kroky Petra Dvořáka ve funkci. Do ní nastoupil počátkem října. Rada České televize ho zvolila v září poté, co bývalý ředitel Jiří Janeček koncem srpna rezignoval ze zdravotních důvodů. Dvořák dnes před Radou ČT také oznámil, že ke konci září rezignoval z funkcí ve všech obchodních společnostech, ve kterých předtím působil.

Rada ČT schválila smlouvu pro Dvořáka, má pobírat 200.000 Kč

Rada České televize schválila manažerskou smlouvu nového generálního ředitele veřejnoprávního média Petra Dvořáka. Dvořák na jejím základě bude pobírat hrubý měsíční plat 200.000 Kč, což je o 25.000 méně, než bral jeho předchůdce Jiří Janeček. Naopak vyšší by měla být celková odměna. Na roční dvoumilionový bonus nový šéf ČT dosáhne, pokud splní 12 úkolů, které mu radní vepsali do manažerské smlouvy.

Mezi sledovaná kritéria pro udělení bonusu bude patřit například udržení vyrovnaného hospodaření, dodržení plánovaného rozpočtu, úroveň televizního vysílání, kvalita nabídky či komunikace s Radou ČT a s veřejností. Velkou diskusi přitom během jednání vzbudil bod týkající se sledovanosti televize. Původně měl být splněn celkový podíl na trhu ve výši 30 procent, u Janečka to bylo 26 procent.

Například podle místopředsedy rady Jaroslava Dědiče není nasazení požadované sledovanosti ve výši 30 procent v okamžiku, kdy se sledovanost pohybuje okolo 27 procent, vhodné. S tím nesouhlasil radní Jan Prokeš, podle kterého by v podmínkách číslo být mělo, aby se rada při hodnocení měla od čeho odrazit. Nakonec ve schváleném materiálu žádné konkrétní číslo není uvedeno, rada bude hodnotit pouze vývoj celoročního podílu na sledovanosti.

Výběrové řízení na nového generálního ředitele ČT rada vypsala v polovině července poté, co bývalý ředitel Janeček oznámil, že ze zdravotních důvodů rezignuje. Do tendru se přihlásilo cekem 36 lidí. Dvořáka zvolila do čela televize Rada ČT v září, funkce se ujal počátkem října.