Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Dýně není jen podzimní strašák, ale i zdravá zelenina

Praha – Dýně jsou jedním z hlavních symbolů Halloweenu, svátku, který je spjat s tradicemi a zvyky starých Keltů. Vysmátí či zamračení strašáci zdobí nejednu zahrádku, ovšem stále častěji se tato brukvovitá zelenina prosazuje i v kuchyni. Největší dýně, které prý mohou vážit až 900 kilogramů, se však pro gastronomii nehodí.

25.10.2012 3
SDÍLEJ:

Ilustrační foto. Foto: Deník/Dimír Šťastný

I přes svou baculatost jsou dýně přítelkyněmi štíhlé linie; obsahují hodně vody a málo kalorií. Navíc provitamín A, vitamíny skupiny B, draslík, hořčík, vápník, železo, zinek a fosfor. Jako jejich přírodní zásobárna vcelku dlouho vydrží, chce však chladnější klima. V dobré kvalitě je lze v těchto dnech zakoupit na farmářských trzích.

S příchodem sychravého počasí zařazuje dýně do jídelního lístku spousta restaurací, a to ve slané či sladké úpravě, třeba do koláčů. Jsou bohaté na vlákninu a tělu dodají i kvalitní nenasycené mastné kyseliny a beta karoten. K vaření se nejběžněji používají máslová, muškátová či špagetová dýně a také ta s názvem Hokkaido. Máslová dýně je nejsladší, hodí se i do marmelád, muškátová je ideální například do polévek.

Festival chutí

Nejzajímavější pokrmy z dýní mohou zájemci ochutnat do 4. listopadu na Festivalu chutí, který hostí 16 restaurací po celém Česku. Například v pražské restauraci U Emy Destinnové připravili dýňový cheesecake s muškátovým oříškem, v brněnském Valoria restaurantu připravují dýňový koláč se zmrzlinou z vlašských oříšků a javorového sirupu.

Jednoduchou dýňovou polévku si však může uvařit i nešika. Dýni typu Hokkaido je nutno nejprve rozčtvrtit, vydlabat semínka, oloupat tvrdou slupku a nakrájet na kousky. Ty se pokapané olivovým olejem pečou 20 minut při 160 stupních v troubě. Pak se vloží do půllitru zeleninového vývaru a povaří. Přidají se dva či tři stroužky česneku a vše se rozmixuje. Přilije se kelímek sladké smetany, vše se zředí dalším půllitrem zeleninového vývaru, osolí a opepří.

Fajnšmekři mohou přidat kousek nastrouhaného zázvoru, pražená semínka, případně výsledek pokapat dýňovým olejem, ten štýrský je prý nejlepší. Chutná nejlépe s opečenou bagetou.

Autor: ČTK

25.10.2012 VSTUP DO DISKUSE 3
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Karolína Plíšková na Roland Garros.
20

Soupeřky rozhodly: Plíšková bude jedničkou i při US Open

Desetitisíce obyvatel Hongkongu vyšly do ulic
3

Tisíce lidí v Hongkongu vyšly do ulic kvůli zatčení trojice aktivistů

Bez elektřiny desítky hodin, stojí i některé vlaky. To je účet páteční bouřky

Řádění živlů z pátku na sobotu zaměstnalo v jižních Čechách spoustu lidí a mnohým zkomplikovalo život. Ještě v neděli večer zůstávaly bez elektřiny domácnosti nejen v okolí lipenské přehrady. 

AKTUALIZOVÁNO

Na křižovatce nedal přednost. Zabil sebe i spolujezdce, dalších pět zranil

/FOTOGALERIE/ U Bantic zemřeli v neděli dva lidé. Od pátku policie registruje na Znojemsku čtyři mrtvé a šest těžce zraněných včetně čtyř dětí.

Malého Péťu režisér objevil při americkém fotbalu v Českém Krumlově

/ROZHOVOR/ Režisér filmu Václav Marhoul, který před několika dny natáčel v Českém Krumlově další záběry do filmu Nabarvené ptáče, říká, že už je v Českém Krumlově pomalu jako doma.

Dítě vběhlo pod auto, poté následovala rvačka dospělých

K těžké dopravní nehodě došlo v sobotu kolem 18. hodiny v části obce Filipov na Čáslavsku ve středních Čechách. Čtyřleté dítě tam vběhlo pod kola projíždějícího osobního auta. Vrtulník letecké záchranné služby ho s vážným zraněním přepravil do pražské nemocnice.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení