Srpa se do komise rozhodl jmenovat prezident Miloš Zeman navzdory podezření z kontaktů s komunistickou tajnou policií. Městský soud v Praze před 17 lety rozhodl, že Srp byl v evidenci Státní bezpečnosti veden neoprávněně jako její spolupracovník, přesto ale od Etické komise nedostal osvědčení účastníka protikomunistického odboje.

Srp, který Zemana podporoval v prezidentské kampani, by se členem komise měl stát od dubna. Komise se chce ale případem zabývat. "Zjistíme, jaké máme možnosti, a podle toho na to budeme reagovat," uvedl podle serveru lidovky.cz místopředseda komise Prokop Tomek. Srpovo jmenování má s ohledem na nutnost kontrasignace Zemanova rozhodnutí v rukou premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Přečtěte si: Zeman jmenoval členem etické komise pro třetí odboj Karla Srpa

Předseda vlády obdržel Zemanův návrh koncem minulého týdne, sdělil mluvčí vlády Martin Ayrer. "V tuto chvíli se s návrhem seznamuje a vyžádal si potřebné podklady. Má v úmyslu se sejít i s předsedou Etické komise Jiřím Kauckým, aby s ním tuto věc prodiskutoval," doplnil.

Ocenění má v úterý převzít Bohuslav Hubálek za to, že se v roce 1952 po návratu z tehdejšího Západního Berlína zapojil do aktivit agenta zahraniční zpravodajské služby a převáděčství. Byl zatčen a odsouzen k pěti letům vězení. Získá také postavení válečného veterána. Posmrtně osvědčení odbojáře dostanou Karel Pokorný, jenž za pomoc agentovi britské zpravodajské služby zaplatil šestiletým vězením, a František Matějka, který byl za pomoc a podporu protikomunistickému odbojáři Janu Karlíkovi odsouzen v roce 1950 k osmi letům vězení.

Mezi oceněné patří také Jindřich Hanzlíček za veřejné politické a společenské protikomunistické postoje a aktivní vystupování proti peněžní reformě v roce 1953, František Bím za činnost ve Sdružení bývalých politických vězňů ve Švýcarsku, Ivo Fiedler za aktivní působení v protikomunistické odbojové skupině a Karel Žižka za zapojení do skupiny novojičínských studentů, kteří podnikli odbojové akce v letech 1968 až 1970.

Mohlo by Vás zajímat: Zeman podepsal zákon o sběru dat, falšování vína i rozpočtové odpovědnost