„Sním o Evropě, kde každá země má svoji jedinečnou kulturu, kvůli které stojí za to cestovat. O Evropě, kde se neválčí. Mám sen o Evropě, jíž je svobodná a prosperující Česká republika suverénní součástí," řekl mimo jiné. Podle něj je tak chybou, když Francie vojensky sesadila režim v Libyi, když rozdmýchala občanskou válku v Sýrii i když se nepostavila proti německé imigrační politice. "Když nyní teroristi zaútočili na cíle ve Francii, Francii nezbývá, než se pokusit zničit Islámský stát," uvedl.

Jak sám následně také zmínil, v Evropském parlamentu patří do euroskeptické skupiny. "Drtivá většina návrhů od Evropské komise je tak úděsná, že musím obvykle hlasovat proti nim. EU by se měla přeměnit na dobrovolné sdružení, kde by ani euro, ani migrační kvóty ani jiné věci nebyly povinné. Ať se do nich zapojují jen ty státy, které to chtějí," řekl. A pokud se dle něj EU nezmení, nezbývá nic jiného, než aby jednotlivé státy začaly z Unie odcházet a zapojovat se Evropského sdružení volného obchodu.

K migrační politice a kvótám zastává Mach rovněž jasné stanovisko. Je to dle jeho názoru naprosto proti zdravému rozumu. "Musíme si zachovat kontrolu nad tím, kdo na naše území přichází, a přeju si, aby se naše vláda přidala ke Slovensku v žalobě na neplatnost rozhodnutí o kvótách. Podle mě EU překročila své pravomoci," dodal. Zároveň však považuje za bláznivé ponechat volný průchod do Evropy každému, a pak se jen divit, že se tu pohybují teroristé.

Je potřeba porazit ideologii, ne náboženství

A co islamismus? To je podle Macha dnes nejagresivnější ideologie, která ohrožuje svobodu člověka. "Stavíme se velmi rázně proti bláznivé myšlence EU rozdělovat migranty do jednotlivých členských zemí. Nehodláme ale podporovat křižáckou válku proti islámu jako takovému. V boji proti teroristické organizaci Islámský stát jsem podpořil bojovníky kurdské domobrany," řekl europoslanec. Podle něj je důležité nechat lidi vyznávat jejich víru, pokud neohrožují okolí. "Potřeba je porazit ideologii islamismu, ale vést boj proti náboženství by byla hloupost," sdělil.

A řeč přišla i na práva sexuálních menšin. "Gayové nejsou nijak českými zákony diskriminováni," uvedl Mach s tím, že se domnívá, že Češi jsou hodně tolerantní. "Okázalé a obscénní pochody typu Prague Pride považuji za zbytečné a kontraproduktivní. Ať si každý žije jak nejlépe umí, ale ať svým životním stylem neobtěžuje ostatní," nechal se slyšet Mach.

Celý on-line rozhovor najdete ZDE.

(fv)