Mach, který stranu vedl od jejího založení před sedmi lety, podle Kašparové rezignoval na dnešním zasedání republikového výboru. "Strana se dostala do vnitřního sporu o charakter, směřování a ústřední téma komunikace pro volby do Poslanecké sněmovny," zdůvodnil Mach své rozhodnutí.

Spor se podle něj vedl o to, jestli vystoupení z Evropské unie má být hlavním či jediným volebním tématem strany. "Já osobně tuto tezi nepodporuji, protože myslím, že naše občany kromě bruselské byrokracie trápí například vysoké daně a neustálé ukrajování našich svobod naší českou vládou," uvedl.

Rozhodl se proto, "aby zabránil trvajícím, ubíjejícím a neproduktivním" stranickým sporům, k rezignaci, aby mohla být vypsána nová volba předsedy. Slibuje si od toho, že členové strany rozhodnou o dalším směřování Svobodných. Ve volbě chce usilovat o znovuzvolení. "Chci se přímo střetnout se zastánci alternativní vize. Předpokládám, že bude na předsedu kandidovat František Matějka jako hlavní iniciátor myšlenky, že by měla strana komunikovat výhradně vystoupení z EU," dodal. Poznamenal, že je pro vystoupení České republiky z Evropské unie a pro uspořádání referenda o členství v EU, ale nechce potlačit ekonomickou část programu Svobodných.

Předsednictvo podle Kašparové nyní funguje ve složení Radim Smetka, Josef Káles, František Matějka a Ondřej Pecák.