Zdůrazňuje, že poslanci ODS chtěli k návrhu ministra financí diskutovat věcně 
a podle něj délka debaty ve třetím čtení nepřesáhla obvyklé meze. Při setkání s novináři Petr Fiala odmítl názor, že v okamžiku, kdy ODS a TOP 09 hned zkraje uvedly, že budou EET blokovat až do konce volebního období, neměla koalice moc jiných možností, jak svou vlajkovou programovou loď prosadit: „Koalice s námi vůbec nejednala, ačkoli jsme mohli v užším kruhu třeba probrat naše obsahové připomínky."

Narazí na realitu

Připomněl, že v případě služebního zákona společná výměna názorů přinesla ovoce v podobě většinového přijetí potřebné normy. „My jsme nikdy nechtěli blokovat chod sněmovny, šlo nám o jediný bod, a tím byla elektronická evidence tržeb, o jejíž škodlivosti je ODS hluboce přesvědčena," říká šéf momentálně nejsilnější pravicové strany. Podle něj EET nebude fungovat, neboť není dobře připravena a nakonec narazí na realitu podobně jako kontrolní hlášení DPH, k němuž už ministr financí připravuje novelu. Rozhodně prý ale nepřinese zvýšení příjmů do státního rozpočtu, ačkoliv Andrej Babiš mluví o 18 miliardách ročně po plném zavedení EET. „Tak to fungovat nebude, navíc si dovedu představit chaos, jaký by to způsobilo třeba v ordinacích praktických lékařů nebo zubařů," říká Fiala.

Obliba ODS roste

Jeho stranu podle čerstvého průzkumu agentury SANEP preferuje 10,6 procenta lidí. Voliči stále nejvíc fandí hnutí ANO (24,3 procenta), na druhém místě je ČSSD s 21,3 procenta, na třetím komunisté s 13,1 procenta. Petr Fiala věří, že pravicoví voliči se postupně vrátí k ODS: „Okouzlení hnutím ANO pomine a obecně očekávám návrat k tradičním politickým stranám. Navíc se ukazuje, že Andreje Babiše už prostor vpravo nezajímá. Nyní zacílí doleva, proto mluví o zlevňování piva nebo o zavedení pořádku." ODS chce spolupracovat s TOP 09, ale také se STAN či KDU-ČSL, ke slučování stran však důvod nevidí.

Fiala zdůraznil, že současná vláda řídí stát přesně opačně, než by to dělala ODS: „Chová se perverzně, neboť riskuje bezpečí občanů, zatímco různými povinnými registry, hlášeními, evidencemi narušuje jejich soukromí a omezuje svobodu. To vše je pro nás nepřijatelné."