Chce, aby potvrdilo, že akcie jsou platné, a zveřejnilo dokumenty dokazující, zda se stát s majiteli vypořádal, nebo ne. Ministerstvo už v pondělí oznámilo, že jejich proplacení odmítá. Závazky z těchto dluhopisů jsou podle úřadu desítky let promlčeny. Fagan dnes před novináři naznačil, že disponuje i obdobnými akciemi Prahy a i u nich by mohl požadovat proplacení.

Fagan už dříve uvedl, že za dluhopisy žádá kolem deseti miliard korun. Dnes ale řekl, že v první fázi sporu chce „vyjasnit legální rámec akcií“. V listopadu se prý setká s náměstkem ministra Janem Gregorem. Mluvčí ministerstva Ondřej Jakob řekl, že Fagan dnešní schůzku domluvenou neměl. Šéf protokolu mu proto řekl, ať požádá o setkání s Gregorem, pod něhož veřejné rozpočty spadají. „Kdy se schůzka uskuteční, nevím, pan náměstek je velmi vytížený,“ uvedl Jakob.

Analýza ministerstva: Stát se se závazky vypořádal

V pondělí Fagan o svých požadavcích jednal s karlovarským primátorem Petrem Kulhánkem. Novinářům řekl, že s názorem ministerstva zásadně nesouhlasí, a když jeho nárok neuzná, obrátí se na soud.

Ministerstvo financí provedlo právní analýzu a rešerši všech historických dokumentů, které poskytly archiv České národní banky a Národní archiv. Prostudovalo i právní podklady poskytnuté z USA. Z analýzy vyplývá, že se někdejší Československá socialistická republika se závazky vyplývajícími z těchto dluhopisů vypořádala, a to odděleně jako součást takzvaného tuzemského a zahraničního bloku, uvedl v pondělí Jakob.

Podle ministerstva nejde o první pokus Fagana uplatňovat nároky z dluhopisů vydaných evropskými emitenty před druhou světovou válkou. V soudních sporech ve státu New York, ve kterých Fagan vystupoval nejprve jako právní zástupce a později i jako žalovaná strana, byly podle ministerstva tyto nároky zamítnuty mimo jiné právě kvůli uplynutí promlčecích lhůt. Fagan ale tyto názory komentoval jako zavádějící a nepravdivé.