Chovanec chtěl na konci dubna od policie důkazy o tom, zda opravdu existuje internetová hra Modrá velryba, která prý vyzývá hráče k sebevraždě. Policie před hrou v minulých týdnech varovala, podle expertů jde ale jen o poplašnou zprávu (tzv. hoax).

"Policejní prezident pana ministra informoval, že policie se tímto fenoménem zabývá dlouhodobě, jak na základě informací od Europolu a Interpolu, tak na základě rostoucího počtu případů v ČR. Pan ministr je rád, že policie tento fenomén řeší, pro příště by ale uvítal přesnější komunikaci policie vůči veřejnosti," sdělila Hana Malá z tiskového odboru ministerstva vnitra .

Policie uvedla, že ministr byl v obecné rovině informován o skutečnostech, které vedly ke zveřejnění varovné tiskové zprávy, v níž policie upozornila rodiče a pedagogy, aby si víc všímali projevů dětí, které mohou mít souvislost s rizikovým chováním v prostředí sítě internet.

"Policie tento postup zvolila na základě několika prokazatelně zadokumentovaných případů sebepoškození či vydírání dětí v prostředí internetu a také jako reakci na informace získané od zahraničních partnerů, kteří v nejednom případě přistoupili taktéž k vydání varujících tiskových zpráv," zopakoval dnes v tiskové zprávě mluvčí policejního prezidia Jozef Bocán.

Diskuse o hře Modrá velryba jsou mezi dětmi populární
Experti: Hra Modrá velryba neexistuje, je to marketingový tah

Policejní mluvčí dodal, že se po zveřejnění zprávy na policii obrátilo několik dalších lidí. "Na stanovisku policie se tak nic nemění. Naše poznatky vychází z reálných případů a účel tiskové zprávy, kterým bylo varovat veřejnost, tak byl splněn," doplnil Bocán.

Někteří počítačoví experti v minulosti uvedli, že žádná hra Modrá velryba ve skutečnosti neexistuje. Byl to podle nich marketingový tah, který měl přitáhnout nové uživatele do konkrétních skupin na sociálních sítích. Informace o hře Modrá velryba se podle webu E-bezpečí.cz dostaly do Evropy prostřednictvím ruských webových portálu Novaja Gazeta a Siberian Times.

Ministryně školství Kateřina Valachová
Ministryně školství Valachová rezignuje, nechce "nahrát" Babišovi