Fischerova podpora roste od chvíle, kdy ekonom Jan Švejnar oznámil, že nebude kandidovat na prezidenta, uvedla dnes agentura ppm factum. Podle jejího volebního modelu by za Fischerem skončil bývalý premiér Miloš Zeman s 21,9 procenta hlasů. Jeho podpora od září naopak mírně klesla.

Fischer se Zemanem by podle ppm factum jasně postoupili do druhého volebního kola. Ostatní kandidáti by v prvním kole za nimi výrazně zaostali.

Na třetím místě by skončil podnikatel Tomio Okamura, který ale kandidaturu zatím neohlásil. Podle volebního modelu by ho však nyní podpořilo 7,9 procenta voličů. Předseda vládní TOP 09 a ministr zahraničí Karel Schwarzenberg a místopředseda ČSSD Jiří Dienstbier by měli podle průzkumu vyrovnané šance, získali by 6,6 procenta, respektive 6,5 procenta hlasů. Šestého hudebního skladatele a pedagoga Vladimíra Franze by volilo 4,5 procenta občanů. Podobný počet hlasů jako Franz by měla i šéfka Suverenity Jana Bobošíková a místopředseda Senátu a kandidát ODS Přemysl Sobotka.

Podpora Dlouhého je pod třemi procenty

Bývalému guvernérovi centrální banky Zdeňku Tůmovi, který se ale o post hlavy státu neuchází, volební model předpovídá zisk 3,6 procenta hlasů. Stejné množství hlasů by dostala i lidovecká kandidátka Zuzana Roithová. Podpora ekonoma Vladimíra Dlouhého se po krátkém posílení propadla pod tři procenta, uvedla agentura. Současně připomněla, že prezidentská kampaň je stále ve své neoficiální fázi, proto je nutné brát aktuální výsledky jen jako orientační.

Průzkumu se v době od 4. do 11. října zúčastnila téměř tisícovka občanů starších 18 let. K prezidentské volbě, která se uskuteční začátkem příštího roku, se chystá jít 62,7 procenta dotázaných.