Vaněk Vodičkovou vystřídal ve funkci loni v červnu. Nové vedení fond převzalo se závazky, které přesahovaly 127 milionů korun. Kvůli dluhům a hrozící exekuci začalo se škrty. Na začátku loňska měl FOD celkem 28 klokánků s víc než pětistovkou míst, nyní jich má 17 s 354 lůžky. Od dubna už bude provozovat jen je. Azylové domy pro rodiny, mediační centra a své pobočky po republice organizace zrušila, nebo předala jiným provozovatelům.

Dluhy se fondu daří podle Vaňka snižovat. Sociální správě loni FOD dlužil na odvodech přes 20 milionů, 11 milionů už dokázal splatit. Změnilo se také financování. Zatímco dřív příspěvky od státu za děti v klokáncích dostával fond a rozděloval je, nyní peníze podle Vaňka putují rovnou do zařízení.

Napjaté vztahy s bývalou šéfkou

Vztahy mezi novým vedením a bývalou šéfkou zůstávají ale napjaté. Vodičková už není ve fondu zaměstnaná, neprodloužil jí smlouvu. Členkou zůstává. Původně zvažovala, že by kandidovala na předsedkyni, nakonec si to ale rozmyslela. „Na shromáždění nepůjdu. Je zbytečné tam chodit. Kandidovat nemůžu a nechci fond zatížit," řekla.

I když shromáždění volí vedení na tři roky a nové si vybralo loni, měly by se v sobotu znovu konat volby. „Má to dva aspekty. Vzhledem ke změnám fungování a financování by to bylo potvrzení směru, kterým jsme se vydali. Je tu pak také žaloba (kvůli nezákonnosti loňské volby). Když shromáždění zvolí nové vedení, byla by bezpředmětná," objasnil postup Vaněk. Členové by měli hlasovat i o změně stanov. Podle návrhu by v čele fondu místo pěti lidí byli jen tři. Důvodem je podle Vaňka to, že se organizace výrazně zmenšila.

Plány do budoucna

Plány do budoucna nynější šéf zatím přiblížit nechtěl. Jasné prý budou po sobotním shromáždění. Fond ale dál počítá se snižováním dluhů. Kvůli tomu chce prodat klokánek v pražských Kbelích, který loni ukončil provoz. V minulém roce z chystaného prodeje sešlo. V budově bydlí Vodičková.

Bývalá šéfka si loni založila Sdružení na ochranu ohrožených dětí a o kbelský objekt chce usilovat. Ráda by v něm dál provozovala klokánek. Věří tomu, že se fondu podaří budovu prodat, její organizace si ji pak pronajme a také získá od pražského magistrátu pověření k poskytování péče o děti v tísni.

„Tento klokánek je ideální. Je malý. Jsou v něm tři byty s místy pro 12 dětí. Je na konci obce a má zahradu. V roce 2008 se budova rekonstruovala za peníze z darů veřejnosti," uvedla Vodičková. Doufá v to, že by se jí provoz mohlo podařit zahájit do konce prázdnin. Peníze na rozjezd by ráda získala od dárců.

Vodičková si v minulosti opakovaně stěžovala na nedostatek peněz a krácení příspěvků od státu, zdůvodňovala tím dluhy fondu. Podle ministerstva práce organizace ale dlouhodobě špatně hospodařila.

Stát na dítě zařízením měsíčně platí 22.800 korun. Částka se krátí za dny, kdy dítě v těchto domovech nepobývalo. Nynější vedení FOD a další organizace žádají dofinancování krácené částky. Tři desítky zařízení pro okamžitou pomoc dětem, z nichž klokánky tvoří polovinu, vyčíslily sumu za loňský leden až říjen na 61,4 milionu korun.