Přidělení mimořádné dotace původně ve výši 30 milionů korun navrhlo ministerstvo financí. Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD) ale s přiléváním peněz nesouhlasila, nepovažuje ho za systémové. Kabinet se na mimořádné dotaci neshodl ani dnes. K návrhu by se měl podle informací ČTK vrátit za tři týdny, až FOD předloží krizový restrukturalizační plán.

Fond ohrožených dětí dostal mimořádné dotace už v minulosti. V roce 2006 to bylo 15 milionů korun, stejnou sumu pak obdržel i o dva roky později. V roce 2012 žádal 58,6 milionu navíc, ministerstvo práce mu nevyhovělo. "Poskytování opakovaných mimořádných dotací je nesystémové, zvýhodňuje jeden vybraný subjekt proti všem ostatním žadatelům," uvedlo ministerstvo práce v podkladech pro dnešní vládu. Podle něj se finanční problémy fondu pravidelně opakují bez ohledu na přidělenou částku a změny zákonů.

Zástupci ministerstva práce vidí hlavní příčinu potíží FOD v tom, že fond "nedostatečně přizpůsoboval rozsah činností svým reálným finančním možnostem". Rozšiřoval své služby a počet zařízení, přitom neměl peníze ani na existující aktivity. To připustil minulý týden i nový šéf fondu Jan Vaněk.

Správě sociálního zabezpečení fond dluží téměř 25,74 milionu. Z toho pojistné činí 20,6 milionu a penále 5,1 milionu. Exekuční řízení začalo v květnu, týká se 21,7 milionu korun - 18,1 milionu pojistného a 3,6 milionu penále. Správa minulý týden exekuci na 60 dní odložila. Chtěla tak prý dát fondu čas na hledání řešení. Od roku 2005 do loňska si fond vzal půjčky a úvěry za celkem 180 milionů korun. Za tu dobu splatil 58 milionů.

Zařízení pro okamžitou pomoc dětem, jako jsou třeba klokánky, dostávají od státu příspěvek na dítě. Ten měsíčně činí 22.800 korun. Částka se krátí za dobu, kdy dítě pobývalo mimo zařízení.

V roce 2013 stát na příspěvcích vydal celkem 256 milionů korun. Fondu z toho připadlo 128 milionů. Loni získal 121 milionů. Klokánky loni stály celkem 182,3 milionu. Kolem 70 procent výdajů tak pokryl státní příspěvek. Na dotacích k tomu FOD získal 29,03 milionu korun.