Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Gastronomické nebe? Hledejte ho i mimo Prahu

Praha – Ví o podávaném víně všechno, servírované jídlo představuje s vášní zamilovaného jinocha a zákazníkova přání odezírá ze rtů předem. To sice ještě neznamená, že 
v restauraci s takovým personálem se také skvěle najíte, ale pokud ano, nemá gastronomický zážitek chybu.

2.12.2015
SDÍLEJ:

Pavel Maurer, člen poroty.Foto: Deník/Martin Divíšek

Letos si jej labužníci dopřávali v podnicích, které se díky hodnocení kulinářských kritiků dostaly do Maurerova výběru Grand Restaurant 2016. Publikace, jež vyšla včera, představuje nejlepší české a moravské restauranty.

Do absolutní špičky se letos dostalo dokonce jedenáct restaurací, neboť brněnská Borgo Agnese a jičínská U Dělové koule 1866 získaly navlas stejné hodnocení. Tyto dva podniky se umístily na děleném desátém místě.

Jedničkou jubilejního 20. ročníku ankety se stala pražská restaurace Spices Restaurant and Bar s šéfkuchařem Jiřím Štiftem, která se po minulém 7. místě vyhoupla do čela prestižního žebříčku.

Pavel Maurer, zakladatel průvodce po světě kvalitního jídla a autor zlidovělého hesla Nejezte, nepijte ani nežijte blbě!, zdůrazňuje výjimečnost letošních výsledků: „Poměr vítězů Praha/Česká republika je 5:6, z čehož je zřejmé, že narůstá kvalita a význam mimopražských restaurací, které jsou – podle názorů nezávislých hodnotitelů – schopny konkurovat také michelinským podnikům." Kdo zavítal do již zmíněné útulné restaurace v Jičíně, kde si potrpí na přípravu aktuálních lahůdek podle ročních období, čemuž přizpůsobují i interiér, eventuálně navštívil v pořadí druhý Kristin Hrádek v Děčíně, musí dát slovům českého gurmánského guru za pravdu.
Skvěle vařit, obsluhovat a zaujmout nezvykle lahodnou harmonií chutí umějí už dávno nejen v hlavním městě.

Dobrovolní posuzovatelé

Dvacáté vydání výběru nejlepších či nejzajímavějších restaurantů vzniklo na základě prožitku dobrovolných posuzovatelů, kteří tajně a za svoje peníze navštívili 838 gastronomických podniků v ČR. Těchto 581 prověřených komisařů z řad veřejnosti utratilo za konzumaci v hodnocených restauracích celkem 5 893 370 korun.
Pavel Maurer regionálnímu Deníku prozradili další pozoruhodné detaily z dvaceti ročníků gastronomického průvodce Gurmán, později Grand Restaurant. Celkově labužníci oznámkovali 166 187 restaurací, kde projedli přes 110 milionů korun.

Nejčastěji se mezi desítkou nejlepších umístila pražská restaurace V Zátiší (14x), dále Radisson Blu Alcron (13x) a Four Seasons – restaurant Allegro (9x, tato již neexistující restaurace získala i nejvíc prvních míst – čtyři).

Zástupci nejlepší jedenáctky 20. ročníku Maurerova výběru převzali ocenění včera večer v Míčovně Pražského hradu. A protože vyhlášení se neslo v duchu titulní strany průvodce a pokynu Neplýtvejme, hosté slavnostního večera ochutnali laskominy z vítězných kuchyní na vskutku originálním nádobí.
Talíře totiž speciálně pro tento večer vyrobil student UMPRUM Jorge Abraham García Razo z kávové sedliny, která neskončila v odpadu. Účastníci probíhající klimatické konference v Paříži by z českých gurmánů měli jistě radost.

Záměrem manželů Maurerových je šířit do všech koutů naší země povědomí o restauracích, kde vaří z kvalitních, nejlépe čerstvých a lokálních surovin. Aby jejich pokrmy mohlo ochutnat co nejvíce lidí, pořádají cenově dostupné festivalové ochutnávky.

Zimní Grand Food Festival proběhne 15. ledna – 29. února 2016 a jeho návštěvníci budou moci otestovat lahůdky 93 restaurací z nového Maurerova výběru. 

VÝSLEDNÉ POŘADÍ TOP 10
1. Spices Restaurant and Bar (Praha)
2. Kristin Hrádek (Děčín)
3. Terasa U Zlaté studně (Praha)
4. Radisson Blu Alcron hotel, Alcron (Praha)
5. Chateau Mcely, Piano Nobile (Mcely)
6. V Zátiší (Praha)
7. Miura (Čeladná)
8. La Degustation Bohême Bourgeoise (Praha)
9. KOISHI fish & sushi (Brno)
10. Borgo Agnese (Brno)
10. U Dělové koule 1866 
(Jičín)
(absolutní pořadí: 2x známka za jídlo + 1x obsluha + 1x interiér, to vše děleno 4)

Autor: Kateřina Perknerová

2.12.2015 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Plátýnko nebo prostá utěrka postačí k oddělení tekutého podmáslí a pevného másla.
17 8

VIDEO: Za 45 minut 260 gramů másla

Incident před londýnským obchodním centrem
1 6

V Londýně došlo k útoku kyselinou. Šest zraněných

Titul České Miss 2017 získala Michaela Habáňová ze Zlína

/FOTOGALERIE/ Vítězkou sobotního finálového galavečera České Miss 2017 se stala Michaela Habáňová ze Zlína. Probojovala se přes castingy a semifinále až k titulu nejkrásnější dívky České republiky.

Ředitel brněnského gymnázia: Nejlepší učitelé končí v počítačových firmách

/ROZHOVOR/ Už sto padesát let posílá brněnské gymnázium na třídě Kapitána Jaroše své absolventy na ty nejlepší české i světové univerzity. Z jeho lavic vzešly osobnosti jako Petr Bezruč, Alfons Mucha a Karel Čapek.

Němci rozhodují o složení nového parlamentu. Obhájí post kancléřka Merkelová?

Úderem osmé hodiny se otevřelo více než 73 tisíc volebních místností. Němci mají deset hodin na to, aby do volebních uren odevzdali svůj hlas a rozhodli tak o budoucím složení Spolkového sněmu.

Turecko prodloužilo mandát pro zásah v Iráku. Kurdské referendum přesto bude

Turecký parlament v sobotu svolal mimořádné zasedání, aby odhlasoval prodloužení mandátu, jenž umožňuje vojensky zasahovat do Iráku a Sýrie. Stalo se tak dva dny před plánovaným referendem o nezávislosti iráckých Kurdů, s nímž Ankara ani centrální irácká vláda v Bagdádu nesouhlasí. Kurdové však navzdory všemu potvrdili, že referendum bude.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení