VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Gastronomické nebe? Hledejte ho i mimo Prahu

Praha – Ví o podávaném víně všechno, servírované jídlo představuje s vášní zamilovaného jinocha a zákazníkova přání odezírá ze rtů předem. To sice ještě neznamená, že 
v restauraci s takovým personálem se také skvěle najíte, ale pokud ano, nemá gastronomický zážitek chybu.

2.12.2015
SDÍLEJ:

Pavel Maurer, člen poroty.Foto: Deník/Martin Divíšek

Letos si jej labužníci dopřávali v podnicích, které se díky hodnocení kulinářských kritiků dostaly do Maurerova výběru Grand Restaurant 2016. Publikace, jež vyšla včera, představuje nejlepší české a moravské restauranty.

Do absolutní špičky se letos dostalo dokonce jedenáct restaurací, neboť brněnská Borgo Agnese a jičínská U Dělové koule 1866 získaly navlas stejné hodnocení. Tyto dva podniky se umístily na děleném desátém místě.

Jedničkou jubilejního 20. ročníku ankety se stala pražská restaurace Spices Restaurant and Bar s šéfkuchařem Jiřím Štiftem, která se po minulém 7. místě vyhoupla do čela prestižního žebříčku.

Pavel Maurer, zakladatel průvodce po světě kvalitního jídla a autor zlidovělého hesla Nejezte, nepijte ani nežijte blbě!, zdůrazňuje výjimečnost letošních výsledků: „Poměr vítězů Praha/Česká republika je 5:6, z čehož je zřejmé, že narůstá kvalita a význam mimopražských restaurací, které jsou – podle názorů nezávislých hodnotitelů – schopny konkurovat také michelinským podnikům." Kdo zavítal do již zmíněné útulné restaurace v Jičíně, kde si potrpí na přípravu aktuálních lahůdek podle ročních období, čemuž přizpůsobují i interiér, eventuálně navštívil v pořadí druhý Kristin Hrádek v Děčíně, musí dát slovům českého gurmánského guru za pravdu.
Skvěle vařit, obsluhovat a zaujmout nezvykle lahodnou harmonií chutí umějí už dávno nejen v hlavním městě.

Dobrovolní posuzovatelé

Dvacáté vydání výběru nejlepších či nejzajímavějších restaurantů vzniklo na základě prožitku dobrovolných posuzovatelů, kteří tajně a za svoje peníze navštívili 838 gastronomických podniků v ČR. Těchto 581 prověřených komisařů z řad veřejnosti utratilo za konzumaci v hodnocených restauracích celkem 5 893 370 korun.
Pavel Maurer regionálnímu Deníku prozradili další pozoruhodné detaily z dvaceti ročníků gastronomického průvodce Gurmán, později Grand Restaurant. Celkově labužníci oznámkovali 166 187 restaurací, kde projedli přes 110 milionů korun.

Nejčastěji se mezi desítkou nejlepších umístila pražská restaurace V Zátiší (14x), dále Radisson Blu Alcron (13x) a Four Seasons – restaurant Allegro (9x, tato již neexistující restaurace získala i nejvíc prvních míst – čtyři).

Zástupci nejlepší jedenáctky 20. ročníku Maurerova výběru převzali ocenění včera večer v Míčovně Pražského hradu. A protože vyhlášení se neslo v duchu titulní strany průvodce a pokynu Neplýtvejme, hosté slavnostního večera ochutnali laskominy z vítězných kuchyní na vskutku originálním nádobí.
Talíře totiž speciálně pro tento večer vyrobil student UMPRUM Jorge Abraham García Razo z kávové sedliny, která neskončila v odpadu. Účastníci probíhající klimatické konference v Paříži by z českých gurmánů měli jistě radost.

Záměrem manželů Maurerových je šířit do všech koutů naší země povědomí o restauracích, kde vaří z kvalitních, nejlépe čerstvých a lokálních surovin. Aby jejich pokrmy mohlo ochutnat co nejvíce lidí, pořádají cenově dostupné festivalové ochutnávky.

Zimní Grand Food Festival proběhne 15. ledna – 29. února 2016 a jeho návštěvníci budou moci otestovat lahůdky 93 restaurací z nového Maurerova výběru. 

VÝSLEDNÉ POŘADÍ TOP 10
1. Spices Restaurant and Bar (Praha)
2. Kristin Hrádek (Děčín)
3. Terasa U Zlaté studně (Praha)
4. Radisson Blu Alcron hotel, Alcron (Praha)
5. Chateau Mcely, Piano Nobile (Mcely)
6. V Zátiší (Praha)
7. Miura (Čeladná)
8. La Degustation Bohême Bourgeoise (Praha)
9. KOISHI fish & sushi (Brno)
10. Borgo Agnese (Brno)
10. U Dělové koule 1866 
(Jičín)
(absolutní pořadí: 2x známka za jídlo + 1x obsluha + 1x interiér, to vše děleno 4)

Autor: Kateřina Perknerová

2.12.2015 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.
AKTUALIZOVÁNO
3 18

Dnešek byl nejteplejším dnem roku, večer dorazily bouřky

Ridiči MHD v Nantes vyrazili do práce kvůli vedru v sukních.
2 5

VIDEO: Řidiči v Nantes vyrazili do práce v sukních, kraťasy mít nesmějí

Ukrást auto přes mobil? Data zneužívaly i autopůjčovny

Zanedlouho zřejmě odzvoní i klíčům od auta. Američan Charles Henderson svůj kabriolet díky moderním technologiím odemykal a startoval jen přes svůj chytrý telefon. Poté, co ho prodal, zjistil, že „chytrý" systém funguje dál a auto, které už není jeho, může přes mobil stále kontrolovat a jednoduše ho ukrást. 

AKTUALIZOVÁNO

Německem se přehnaly silné bouřky. Kácely stromy, ochromily dopravu, zabíjely

/VIDEO/- Tropické teploty vystřídal jiný rozmar počasí. Německem se prohnaly silné bouřky, které na řadě míst na severu a severovýchodě země způsobily kolaps dopravy. Přerušen byl provoz i mezi trojlístkem velkoměst Berlínem, Hamburkem a Hannoverem. O život přišli i dva lidé.

Bradáčová: V Rathově kauze soud nemusí znovu provádět důkazy

V korupční kauze bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha nebude středočeský krajský soud muset opakovat žádné důkazy, a to ani odposlechy. Pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová to dnes uvedla v pořadu Českého rozhlasu 20 minut Radiožurnálu. O přípustnosti odposlechů jako důkazů rozhodl počátkem června Nejvyšší soud.

Trump se brání: Tajné nahrávky rozhovorů s Comeym jsem nepořídil

Není den, aby nebylo slyšet o novém americkém prezidentovi Donaldu Trumpovi. Tentokrát se vyjádřil k ostře sledované kauze, kdy se měl pokusit ovlivnit vyšetřování možného zásahu Ruska do volební kampaně. A to především odvoláním šéfa FBI Jamese Comeyho, jehož rozhovory měl tajně nahrávat.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies