VYBERTE SI REGION

Gastronomické nebe? Hledejte ho i mimo Prahu

Praha – Ví o podávaném víně všechno, servírované jídlo představuje s vášní zamilovaného jinocha a zákazníkova přání odezírá ze rtů předem. To sice ještě neznamená, že 
v restauraci s takovým personálem se také skvěle najíte, ale pokud ano, nemá gastronomický zážitek chybu.

2.12.2015
SDÍLEJ:

Pavel Maurer, člen poroty.Foto: Deník/Martin Divíšek

Letos si jej labužníci dopřávali v podnicích, které se díky hodnocení kulinářských kritiků dostaly do Maurerova výběru Grand Restaurant 2016. Publikace, jež vyšla včera, představuje nejlepší české a moravské restauranty.

Do absolutní špičky se letos dostalo dokonce jedenáct restaurací, neboť brněnská Borgo Agnese a jičínská U Dělové koule 1866 získaly navlas stejné hodnocení. Tyto dva podniky se umístily na děleném desátém místě.

Jedničkou jubilejního 20. ročníku ankety se stala pražská restaurace Spices Restaurant and Bar s šéfkuchařem Jiřím Štiftem, která se po minulém 7. místě vyhoupla do čela prestižního žebříčku.

Pavel Maurer, zakladatel průvodce po světě kvalitního jídla a autor zlidovělého hesla Nejezte, nepijte ani nežijte blbě!, zdůrazňuje výjimečnost letošních výsledků: „Poměr vítězů Praha/Česká republika je 5:6, z čehož je zřejmé, že narůstá kvalita a význam mimopražských restaurací, které jsou – podle názorů nezávislých hodnotitelů – schopny konkurovat také michelinským podnikům." Kdo zavítal do již zmíněné útulné restaurace v Jičíně, kde si potrpí na přípravu aktuálních lahůdek podle ročních období, čemuž přizpůsobují i interiér, eventuálně navštívil v pořadí druhý Kristin Hrádek v Děčíně, musí dát slovům českého gurmánského guru za pravdu.
Skvěle vařit, obsluhovat a zaujmout nezvykle lahodnou harmonií chutí umějí už dávno nejen v hlavním městě.

Dobrovolní posuzovatelé

Dvacáté vydání výběru nejlepších či nejzajímavějších restaurantů vzniklo na základě prožitku dobrovolných posuzovatelů, kteří tajně a za svoje peníze navštívili 838 gastronomických podniků v ČR. Těchto 581 prověřených komisařů z řad veřejnosti utratilo za konzumaci v hodnocených restauracích celkem 5 893 370 korun.
Pavel Maurer regionálnímu Deníku prozradili další pozoruhodné detaily z dvaceti ročníků gastronomického průvodce Gurmán, později Grand Restaurant. Celkově labužníci oznámkovali 166 187 restaurací, kde projedli přes 110 milionů korun.

Nejčastěji se mezi desítkou nejlepších umístila pražská restaurace V Zátiší (14x), dále Radisson Blu Alcron (13x) a Four Seasons – restaurant Allegro (9x, tato již neexistující restaurace získala i nejvíc prvních míst – čtyři).

Zástupci nejlepší jedenáctky 20. ročníku Maurerova výběru převzali ocenění včera večer v Míčovně Pražského hradu. A protože vyhlášení se neslo v duchu titulní strany průvodce a pokynu Neplýtvejme, hosté slavnostního večera ochutnali laskominy z vítězných kuchyní na vskutku originálním nádobí.
Talíře totiž speciálně pro tento večer vyrobil student UMPRUM Jorge Abraham García Razo z kávové sedliny, která neskončila v odpadu. Účastníci probíhající klimatické konference v Paříži by z českých gurmánů měli jistě radost.

Záměrem manželů Maurerových je šířit do všech koutů naší země povědomí o restauracích, kde vaří z kvalitních, nejlépe čerstvých a lokálních surovin. Aby jejich pokrmy mohlo ochutnat co nejvíce lidí, pořádají cenově dostupné festivalové ochutnávky.

Zimní Grand Food Festival proběhne 15. ledna – 29. února 2016 a jeho návštěvníci budou moci otestovat lahůdky 93 restaurací z nového Maurerova výběru. 

VÝSLEDNÉ POŘADÍ TOP 10
1. Spices Restaurant and Bar (Praha)
2. Kristin Hrádek (Děčín)
3. Terasa U Zlaté studně (Praha)
4. Radisson Blu Alcron hotel, Alcron (Praha)
5. Chateau Mcely, Piano Nobile (Mcely)
6. V Zátiší (Praha)
7. Miura (Čeladná)
8. La Degustation Bohême Bourgeoise (Praha)
9. KOISHI fish & sushi (Brno)
10. Borgo Agnese (Brno)
10. U Dělové koule 1866 
(Jičín)
(absolutní pořadí: 2x známka za jídlo + 1x obsluha + 1x interiér, to vše děleno 4)

Autor: Kateřina Perknerová

2.12.2015 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Co dneska pijeme?
9 4

Kam zmizelo pravé podmáslí?

Situace v hotelu po pádu laviny.
25

Nová naděje. Z trosek italského hotelu po pěti dnech zachránili tři štěňata

AKTUALIZOVÁNO

Trump podepsal příkaz o odstoupení USA od transpacifické smlouvy

Washington - Americký prezident Donald Trump dnes podepsal exekutivní příkaz o odchodu Spojených států z Transpacifického partnerství (TPP). Obchodní dohodu 12 tichomořských zemí vláda Baracka Obamy uzavřela před rokem, Kongres USA dokument ale ještě neratifikoval.

Otrávené návnady na zvířata v přírodě bude dohledávat cvičený pes

Otrávené návnady nastražené na vydry, kuny či lišky, na něž často umírají také draví ptáci, začne letos v Česku dohledávat první speciálně vycvičený pes. Česká společnost ornitologická (ČSO) ho získá díky mezinárodnímu projektu dotovanému unií. Podle ochránců přírody případů otrav volně žijících živočichů přibývá. 

Český agrární diplomat kvůli Trumpovi možná do USA nezamíří

Praha - Nový český agrární diplomat, který měl letos nastoupit do Spojených států amerických, možná do zámoří nezamíří. Ministerstva se rozhodnou těsně před jeho jmenováním. Bude záviset i na tom, zda bude nová americká administrativa v čele s prezidentem Donaldem Trumpem zavádět dovozová cla. Dnes to na tiskové konferenci řekl ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL). ČR má v zahraničí čtyři agrární diplomaty, další tři měli letos nastoupit. Kromě USA by měli zamířit do Japonska a Libanonu.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies