Letos si jej labužníci dopřávali v podnicích, které se díky hodnocení kulinářských kritiků dostaly do Maurerova výběru Grand Restaurant 2016. Publikace, jež vyšla včera, představuje nejlepší české a moravské restauranty.

Do absolutní špičky se letos dostalo dokonce jedenáct restaurací, neboť brněnská Borgo Agnese a jičínská U Dělové koule 1866 získaly navlas stejné hodnocení. Tyto dva podniky se umístily na děleném desátém místě.

Jedničkou jubilejního 20. ročníku ankety se stala pražská restaurace Spices Restaurant and Bar s šéfkuchařem Jiřím Štiftem, která se po minulém 7. místě vyhoupla do čela prestižního žebříčku.

Pavel Maurer, zakladatel průvodce po světě kvalitního jídla a autor zlidovělého hesla Nejezte, nepijte ani nežijte blbě!, zdůrazňuje výjimečnost letošních výsledků: „Poměr vítězů Praha/Česká republika je 5:6, z čehož je zřejmé, že narůstá kvalita a význam mimopražských restaurací, které jsou – podle názorů nezávislých hodnotitelů – schopny konkurovat také michelinským podnikům." Kdo zavítal do již zmíněné útulné restaurace v Jičíně, kde si potrpí na přípravu aktuálních lahůdek podle ročních období, čemuž přizpůsobují i interiér, eventuálně navštívil v pořadí druhý Kristin Hrádek v Děčíně, musí dát slovům českého gurmánského guru za pravdu.
Skvěle vařit, obsluhovat a zaujmout nezvykle lahodnou harmonií chutí umějí už dávno nejen v hlavním městě.

Dobrovolní posuzovatelé

Dvacáté vydání výběru nejlepších či nejzajímavějších restaurantů vzniklo na základě prožitku dobrovolných posuzovatelů, kteří tajně a za svoje peníze navštívili 838 gastronomických podniků v ČR. Těchto 581 prověřených komisařů z řad veřejnosti utratilo za konzumaci v hodnocených restauracích celkem 5 893 370 korun.
Pavel Maurer regionálnímu Deníku prozradili další pozoruhodné detaily z dvaceti ročníků gastronomického průvodce Gurmán, později Grand Restaurant. Celkově labužníci oznámkovali 166 187 restaurací, kde projedli přes 110 milionů korun.

Nejčastěji se mezi desítkou nejlepších umístila pražská restaurace V Zátiší (14x), dále Radisson Blu Alcron (13x) a Four Seasons – restaurant Allegro (9x, tato již neexistující restaurace získala i nejvíc prvních míst – čtyři).

Zástupci nejlepší jedenáctky 20. ročníku Maurerova výběru převzali ocenění včera večer v Míčovně Pražského hradu. A protože vyhlášení se neslo v duchu titulní strany průvodce a pokynu Neplýtvejme, hosté slavnostního večera ochutnali laskominy z vítězných kuchyní na vskutku originálním nádobí.
Talíře totiž speciálně pro tento večer vyrobil student UMPRUM Jorge Abraham García Razo z kávové sedliny, která neskončila v odpadu. Účastníci probíhající klimatické konference v Paříži by z českých gurmánů měli jistě radost.

Záměrem manželů Maurerových je šířit do všech koutů naší země povědomí o restauracích, kde vaří z kvalitních, nejlépe čerstvých a lokálních surovin. Aby jejich pokrmy mohlo ochutnat co nejvíce lidí, pořádají cenově dostupné festivalové ochutnávky.

Zimní Grand Food Festival proběhne 15. ledna – 29. února 2016 a jeho návštěvníci budou moci otestovat lahůdky 93 restaurací z nového Maurerova výběru. 

VÝSLEDNÉ POŘADÍ TOP 10
1. Spices Restaurant and Bar (Praha)
2. Kristin Hrádek (Děčín)
3. Terasa U Zlaté studně (Praha)
4. Radisson Blu Alcron hotel, Alcron (Praha)
5. Chateau Mcely, Piano Nobile (Mcely)
6. V Zátiší (Praha)
7. Miura (Čeladná)
8. La Degustation Bohême Bourgeoise (Praha)
9. KOISHI fish & sushi (Brno)
10. Borgo Agnese (Brno)
10. U Dělové koule 1866 
(Jičín)
(absolutní pořadí: 2x známka za jídlo + 1x obsluha + 1x interiér, to vše děleno 4)