Zoo vybírala jméno ze 14.000 návrhů, které dostala. „Fakticky to bylo zhruba 9000, protože některá jména se opakovala," dodal Bobek. Užší výběr se omezil na 150 jmen a z nich vybírali chovatelé, kteří navrhli vítězné jméno. V závěru se prý rozhodovalo mezi jmény ze svahilštiny, případně jiných afrických jazyků. „Měla význam jako přítel, dárek a podobně. Výběr Nuru byl ale téměř jednomyslný," uvedl šéf zoo.

Podle kurátora chovu primátů Víta Lukáše je mládě již od začátku poměrně silné a poslední dobou se snaží stavět na nohy. Nuru se veřejnosti na pár okamžiků ukázal, když jej po pavilonu nosila matka. Sameček dostal od svých kmotrů, jimiž byli zpěváci Lucie Bilá a Karel Gott a pražský primátor Bohuslav Svoboda, koš plný ovoce a dřevěný autobus jako hračku.

Císařský řez

Křest se odehrál nedlouho poté, co ošetřovatelé prožili koncem února drama při porodu samice Kamby. Gorila při něm přetrhla pupeční šňůru a mládě zemřelo. Do záchrany gorily se zapojilo více než dvacet chovatelů, veterinářů a lékařů. Mrtvé mládě museli vyjmout císařským řezem, což se stalo poprvé v Evropě a český tým zákrok dopředu konzultoval s odborníky v USA a Austrálii.

Komplikovaný porod a zotavování z narkózy bylo důvodem, proč Kamba dnes ještě nebyla v pavilonu pohromadě s tlupou. Nejstarší z pražských goril už jednou podobně těžký porod prodělala, mládě při něm také uhynulo. Zoo ji ale charakterizuje jako tmelící prvek celé gorilí rodiny a hodnou „tetičku" všech mláďat.

Moja odcestovala do Španělska

Gorily se v Česku chovají od 60. let, v zajetí se množí obtížně. Významnou kapitolu v historii chovu těchto zvířat začali o 40 let později psát členové současné skupiny: samec Richard, samice Shinda a Kijivu a později i Kamba a Bikira. První mládě, samička Moja se v Praze narodila v roce 2004. Brzy se stala miláčkem návštěvníků, v listopadu 2011 pak odcestovala do Španělska za vhodným partnerem a nyní už sama čeká mládě.

Druhé mládě samice Kijivu, sameček Tatu, se narodil v roce 2007 a o tři roky později přibyl k sourozencům ještě samec Kiburi. Tatu se loni v létě nešťastnou náhodou oběsil při hře na laně. Kromě Kijivu porodila v listopadu 2011 v pražské zoologické zahradě také další samice, Bikira. Samečka Tana však matka nepřijala a mládě bylo vzápětí převezeno do Stuttgartu do jakési gorilí „školky".