VYBERTE SI REGION

Gulášové slavnosti nezkazilo ani počasí

Frenštát pod Radhoštěm /FOTOGALERIE/ - Rovný tucet gulášů mohli ochutnat labužníci na tradičních frenštátských Gulášových slavnostech. I přesto, že se Beskydy zahalily občas do hustých dešťových mračen, návštěvnost byla opět vysoká.

25.7.2009 2
SDÍLEJ:
Fotogalerie
8 fotografií
Rovný tucet gulášů mohli ochutnat labužníci na tradičních frenštátských Gulášových slavnostech.

Rovný tucet gulášů mohli ochutnat labužníci na tradičních frenštátských Gulášových slavnostech. Foto: Deník/Adam Knesl

Osmnáctý ročník gurmánské akce našel v sobotu 25. července po čtyřech letech nové zázemí. Z frenštátského autokempu se přemístil blíže k horám do lokality Liščí mlýn. Proč se tak stalo vysvětlil Deníku hlavní pořadatel Marian Žárský, vedoucí Městského kulturního střediska ve Frenštátě pod Radhoštěm: „Kemp nevyhovoval jednak kapacitou a jednak byl i problém se samotným provozem kempu, kde se například střídali hosté.“

Ovšem změna místa nebyla jedinou novinkou, „Oproti jiným ročníků tady máme dětské atrakce, velké množství kapel, a také jsme si mohli dovolit, díky spojení s Liščím mlýnem, největší tahák letošních slavností, zpěvačku Věru Špinarovou,“ sdělil dále Žárský.

Barva, hustota, chuť

Samozřejmě se vše točilo kolem, v české kotlině obzvlášť populárního, guláše. Do Frenštátu dorazilo dvanáct týmu, které uvařili pochoutku nejen pro návštěvníky, ale také i pro odbornou porotu.

V její čele stál kuchař Jakub Sedláček, podle kterého je úroveň gulášových družstev rok od roku lepší. „Více se snaží dodržovat hygienické zásady, umí si s gulášem vyhrát, provařit ho a podobně,“ řekl šéf poroty a jedním dechem dodal: „Letos všechny guláše, až na jednu výjimku, splnily všechny parametry, které měly mít.“

Porota se při hodnocení zaměřuje na barvu masa, hustotu guláše, design stánku a především na chuť. „Většinou bývají guláše nedochucené, nebo naopak překořeněné, ostré a potlačí ostatní chutě,“ sdělil nejčastější přešlapy „gulášové alchymie“ Jakub Sedláček.

V Liščím mlýně vařili kuchaři především z Moravskoslezského kraje, ať už z Ostravy nebo z Frýdku-Místku, nechyběli samozřejmé také každoroční gulášovníci. Nejčastěji porota ochutnala pokrm s hovězím a vepřovým masem, nechyběly pochoutky ze zvěřiny, netradiční byl guláš s roštěnou a játrou.

O úspěchu sobotních slavností na úpatí Beskyd pořadatel vůbec nepochyboval: „Jak se tak dívám, tak změna lokality i občas nepříznivé počasí, se na návštěvnosti neprojevilo. Věřím, že se Gulášové slavnosti uskuteční i příští rok,“ dodal na závěr Marian Žárský.

Autor: Adam Knesl

25.7.2009 VSTUP DO DISKUSE 2
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.

Daňové úlevy: odběr krve tři tisíce korun, za registraci nic

Ilustrační foto
19

Ovlivní Trump byznys s českým chmelem v USA?

Boxer míchá bitvou o palác

INFOGRAFIKA - Ještě před pár měsíci poměrně populární francouzský premiér Manuel Valls dostal tento víkend pořádný políček. V prvním kole socialistických primárek skončil překvapivě až druhý za svým vyzývatelem Benoitem Hamonem.

Ruské ženy oživují pohanské tradice

Moskva - "Koňská hlava značí muže," říká Jekatěrina Kostrikinová sledující teplý vosk, jak tuhne ve sklenici studené vody. V jejím moskevském bytě se několik kamarádek snaží poznat svou budoucnost za pomoci pohanských tradic, píše agentura AFP.

AKTUALIZOVÁNO

Revoluce v F1 dle nového vlastníka. Boss Ecclestone po 40 letech končí

Formule 1 a Bernie Ecclectone? Spojení, které k sobě neodmyslitelně patřilo posledních 40 let. Teď je ale konec. Šestaosmdesátiletý Brit, jenž z královské motoristické třídy vytvořil miliardový byznys, potvrdil spekulace britských médií a v čele formule 1 opravdu skončil. Nový vlastník seriálu F1 Liberty Media uvedl, že Ecclestonea nahradil Chase Carey.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies