VYBERTE SI REGION

Gulášové slavnosti nezkazilo ani počasí

Frenštát pod Radhoštěm /FOTOGALERIE/ - Rovný tucet gulášů mohli ochutnat labužníci na tradičních frenštátských Gulášových slavnostech. I přesto, že se Beskydy zahalily občas do hustých dešťových mračen, návštěvnost byla opět vysoká.

25.7.2009 2
SDÍLEJ:

Rovný tucet gulášů mohli ochutnat labužníci na tradičních frenštátských Gulášových slavnostech. Foto: Deník/Adam Knesl

Osmnáctý ročník gurmánské akce našel v sobotu 25. července po čtyřech letech nové zázemí. Z frenštátského autokempu se přemístil blíže k horám do lokality Liščí mlýn. Proč se tak stalo vysvětlil Deníku hlavní pořadatel Marian Žárský, vedoucí Městského kulturního střediska ve Frenštátě pod Radhoštěm: „Kemp nevyhovoval jednak kapacitou a jednak byl i problém se samotným provozem kempu, kde se například střídali hosté.“

Ovšem změna místa nebyla jedinou novinkou, „Oproti jiným ročníků tady máme dětské atrakce, velké množství kapel, a také jsme si mohli dovolit, díky spojení s Liščím mlýnem, největší tahák letošních slavností, zpěvačku Věru Špinarovou,“ sdělil dále Žárský.

Barva, hustota, chuť

Samozřejmě se vše točilo kolem, v české kotlině obzvlášť populárního, guláše. Do Frenštátu dorazilo dvanáct týmu, které uvařili pochoutku nejen pro návštěvníky, ale také i pro odbornou porotu.

V její čele stál kuchař Jakub Sedláček, podle kterého je úroveň gulášových družstev rok od roku lepší. „Více se snaží dodržovat hygienické zásady, umí si s gulášem vyhrát, provařit ho a podobně,“ řekl šéf poroty a jedním dechem dodal: „Letos všechny guláše, až na jednu výjimku, splnily všechny parametry, které měly mít.“

Porota se při hodnocení zaměřuje na barvu masa, hustotu guláše, design stánku a především na chuť. „Většinou bývají guláše nedochucené, nebo naopak překořeněné, ostré a potlačí ostatní chutě,“ sdělil nejčastější přešlapy „gulášové alchymie“ Jakub Sedláček.

V Liščím mlýně vařili kuchaři především z Moravskoslezského kraje, ať už z Ostravy nebo z Frýdku-Místku, nechyběli samozřejmé také každoroční gulášovníci. Nejčastěji porota ochutnala pokrm s hovězím a vepřovým masem, nechyběly pochoutky ze zvěřiny, netradiční byl guláš s roštěnou a játrou.

O úspěchu sobotních slavností na úpatí Beskyd pořadatel vůbec nepochyboval: „Jak se tak dívám, tak změna lokality i občas nepříznivé počasí, se na návštěvnosti neprojevilo. Věřím, že se Gulášové slavnosti uskuteční i příští rok,“ dodal na závěr Marian Žárský.

Autor: Adam Knesl

25.7.2009 VSTUP DO DISKUSE 2
SDÍLEJ:

Kardinálové chtějí od papeže odpověď, Vatikán mluví o skandálu

Vatikán - Za velmi vážný skandál označil předseda jednoho z nejvyšších soudů římskokatolické církve otevřený dopis čtveřice kardinálů, kterým žádají papeže o vyjasnění jeho názoru na rozvedené. Kardinálové z Německa, Itálie a USA odpověď Františka na svůj původní dotaz nedostali, proto s ním vyšli nedávno na veřejnost.

Zadeha v Praze znovu zadržela policie

Praha/Brno - Policie dnes v Praze zadržela obžalovaného podnikatele Sharama Abdullaha Zadeha, celý den u něj prováděla domovní prohlídku, uvedl v tiskové zprávě Zadehův mediální konzultant Jan Jetmar. Večer ho podle něj převezla k výslechu do Brna. Zadeh je obžalován z daňových úniků, hlavní líčení se koná u brněnského krajského soudu.

V Norsku našli nápis Arbeit macht frei ukradený z Dachau

Bergen - Norská policie nejspíš objevila nechvalně proslulý nápis Arbeit macht frei (Práce osvobozuje) ukradený v roce 2014 z brány bývalého německého koncentračního tábora Dachau. S odvoláním na bavorskou policii o tom dnes informovala agentura AFP.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies