Náčelník generálního štábu Josef Bečvář při této příležitosti předal Gurníkovi čestný armádní odznak Za zásluhy "za výrazný podíl na rozvoji pozemního vojska". Generálmajor Gurník je už nositelem řady vojenských vyznamenání včetně Záslužného kříže ministra obrany.

Šestapadesátiletý Gurník byl velitelem pozemních sil od července 2013, kdy po zrušení olomouckého velitelství společných sil v Olomouci, jimž velel, byla v Praze vytvořena velitelství pozemních a vzdušných sil. Má za sebou i zahraniční zkušenosti. Například v letech 1998 a 1999 byl velitel českého kontingentu mise SFOR v bývalé Jugoslávii. Letos byl uveden do Síně slávy na Vysoké vojenské škole pozemního vojska (Army War College) v americkém Carlisle, kde krátce studoval.

Osmapadesátiletý Kaleta, který se stejně jako Gurník narodil na Slovensku, v minulosti velel mimo jiné 7. mechanizované brigádě. Působil rovněž na velitelství NATO v belgickém Monsu jako ředitel sekce přípravy a výcviku. Podobně jako jeho předchůdce byl jako zástupce velitele společných sil byl už velitelem pozemních sil. V květnu byl povýšen do hodnosti generálmajora.