K pádu střechy došlo v sobotu krátce před devátou večer. Poslední zápas florbalového turnaje dorostenců se tak nakonec změnil v boj o život. Naštěstí všichni stihli utéct, než se nosná konstrukce střechy zapíchla do palubovky.

Čtěte také: Na nové hale se propadla střecha. Sportovci stihli včas utéct

Společnost Profistav Litomyšl, která halu stavěla, oznámila, že ustanovila odborný tým zahrnující stavební specialisty a znalce v daném oboru. Na vyšetření události chce spolupracovat. Firma ze svého webu odstranila časosběrné video ze stavby, podívat se na něj můžete zde.

Zdroj: Youtube

Jednou z hypotéz je, že problém by mohl být v lepených vaznících. Deník získal vyjádření Jiřího Hudečka z Ústí nad Orlicí, který zajišťoval stavební dozor. O konkrétních příčinách je ale podle něj zatím těžké hovořit – do budovy se kvůli vyšetřování až do pondělka nedostal. Stavbu podle něj provázely jen běžné komplikace.

„Na každé stavbě se vyskytují problémy, ale problémy, které by směřovaly k takové tragédii, tam nebyly," říká rozhodně technik. Na základě svých zkušeností se domnívá, že problém bude někde u lepených vazníků, možná nějaká vada při výrobě. Ty se na stavbách podobného typu, jako jsou haly nebo bazény, běžně využívají. Tvoří je lepený dřevěný profil, spojovaný z požárních důvodů skrytými ocelovými prvky.

Jak se Deníku podařilo zjistit, vazníky dodala pražská firma Cecolegno. „Ano, dodávali jsme pro stavbu tělocvičny dřevěné vazníky, ale nebudeme k tomu podávat žádné informace," řekla Marcela Spálenská a stejně reagovala i na otázku, zda firmu kontaktovali vyšetřovatelé události.

VADA MATERIÁLU?

V pondělí se na místo vydal i nový soudní znalec. První oslovený znalec podle mluvčí policie Lenky Vilímkové s ohledem na možné vazby s účastníky spolupráci odmítl. Znalecký posudek a další šetření kriminalistů pak určí právní kvalifikaci již zahájeného řízení. Zároveň si ale nezávislý posudek nechá zpracovat i Pardubický kraj. Prověří i výběrové řízení.

Čtěte také: Šlendrián, hřímal hejtman. Kvůli sněhu střecha nespadla

Závěry statika budou známy nejdříve za několik dní. Už nyní se ale zdá, že z hlediska projektu bylo vše v pořádku. Problém nejspíš nebyl ani v železobetonových sloupech, které celou halu podpírají. Jako pravděpodobnější se nyní jeví pochybení v použitém materiálu nebo jeho instalaci. To by naznačovalo selhání samotných stavebních firem a dodavatelů.

„Železobetonové sloupy se dělaly ještě mohutnější, než bylo původně projektováno, a to z důvodu hlubší polohy podloží, než se původně zdálo. V těchto nosnících problém tedy podle všeho nebyl. Rovněž statické výpočty byly v pořádku, jinak by projekt přes stavební řízení neprošel. Problém ale mohl nastat v použitém materiálu nebo jeho stavebním uložení," řekl včera po návratu z České Třebové vedoucí krajského odboru majetkového a investic Michal Votřel.
Projekt sice doznal během stavby dvou změn, ty ale byly dílčí a netýkaly se samotné střechy. První dodatek řešil právě zesílení železobetonových nosníků, druhý pak úpravy příjezdové komunikace a také šaten, které však neleží v prostorách tělocvičny. Měnila se i plynová přípojka nebo elektroinstalace.

O IMAGE SE NEBOJÍ

Na novou tělocvičnu se netěšili jen sportovci, ale i studenti z přilehlé střední technické školy. Ti se nyní dívají na zbytek haly obehnaný policejní páskou. Podle ředitele školy Milana Kmenta výuka jako taková omezená není a hala je zajištěna tak, aby se do jejích prostor nikdo nedostal. O to, že by událost uškodila image školy, se ředitel nebojí. „Každý, kdo se rozumně zamyslí a o tuto událost se jakkoliv zajímal, tak je mu jasné, že škola v tom nemá jakékoliv zavinění," je si jistý Milan Kment.

Podle prvních informací byl tím, kdo jako první zavelel k útěku, rozhodčí Jiří Němec. Ten ale své zásluhy rozhodně odmítá. „Velký podíl na udržení klidu, evakuace, minimální paniky a zvládnutí celé situace měli i pořadatelé," konstatuje. Právě jeho pohotovost však hejtman ocenil.