Zeman dnes v TV Barrandov řekl, že Poche zpochybňuje dvě základní orientace české zahraniční politiky, a to odmítání migračních kvót a proizraelskou politiku, a proto nemá být šéfem české diplomacie.

"Kdyby se měl dostat do Černínského paláce takový amatér, považoval bych to za chybu," řekl Zeman na Pocheho adresu. To, že ČSSD na něm i přes Zemanovu kritiku trvá, přičítá tlaku, který na Hamáčka vyvíjí zejména pražská organizace ČSSD, které je Poche členem.

ČSSD navrhuje na ministra zahraničí Miroslava Pocheho (vpravo).
Poche píše spolustraníkům z ČSSD: Migrační kvóty odmítám

Zeman už dříve svou neochotu jmenovat Pocheho do čela ministerstva zahraničí vysvětlil tím, že tento politik ČSSD v minulosti napsal článek vstřícný vůči migrantům a migračním kvótám. V dopise stranickým kolegům pak navíc Poche kritizoval proizraelskou politiku české vlády. Prezident odmítl názor, že Pocheho odmítá i proto, že v prezidentských volbách podpořil jeho protikandidáta Jiřího Drahoše.

Zeman připomněl, že podle ústavy prezident republiky nejenže zatupuje stát navenek, ale také jmenuje velvyslance, a má tak na poli zahraniční politiky silný vliv. Proto by podle svých slov nechtěl, aby se ministrem zahraničí stal člověk, který "porušuje dvě základní orientace české zahraniční politiky".

Jiří Zimola (vlevo) a Jan Hamáček.
ČSSD vysílá do vlády "nechtěného" Miroslava Pocheho i Antonína Staňka
ČSSD navrhuje na ministra zahraničí Miroslava Pocheho (vpravo).
Poche požádal Zemana o schůzku. Chce mu vysvětlit své priority
Premiér Andrej Babiš a prezident Miloš Zeman
Poche ve vládě? Babiš chce shodu se Zemanem. Ten jej však odmítá