„Ta věc má být vyvážená… Je na místě, pokud se premiér vůbec setkává a jedná se zástupci sudetoněmeckého landsmanšaftu, tak by měl chtít omluvu vůči Československé republice a občanům, kteří byli poškozeni tím, co se dělo na podzim a v létě 1938," uvedl Hašek. Podle něj by se mělo krajanské sdružení jasně přihlásit k odpovědnosti. Řekl, že nechce sudetské Němce „házet do jednoho pytle" a byli mezi nimi i odbojáři a pronásledovaní. Je prý ale nutné rozlišovat příčinu a následek.

Podle Kuby premiér chtěl navázat na loňskou omluvu německého prezidenta za činy nacistického Německa vůči Česku. Na omluvě od landsmanšaftu by také trval. „Jsem přesvědčen, že také z druhé strany, ze sudetoněmeckého landsmanšaftu, musí zaznívat stejná slova. Ta věc musí být vyvážená," řekl Kuba. Podle něj se křivdy odehrály na obou stranách a „česká strana by neměla být tím jediným, kdo nese model omluvy". Tehdejší republika válečný střet nevyvolala, podotkl.

Hašek ocenil, že z úst předsedy vlády zaznělo, že majetkové nároky nejsou na místě. Zdůraznil, že Benešovy dekrety platí. „V tomto bychom se neměli dělit na aktuální vládu a aktuální opozici. To musí být ucelený názor české politické reprezentace," uvedl místopředseda opoziční ČSSD. Podle něj čeští politici musejí dát jasný signál, že majetkové nároky v pohraničí jsou nepřijatelné.