"Já neuvažuji o tom, že bych příští rok kandidoval do nejvyšších funkcí ve vedení sociální demokracie," uvedl Hašek. Sám již ve středu oznámil, že se vzdá poslaneckého mandátu a ponechá si jen krajskou funkci. Naplnil tak předvolební slib ČSSD, že její členové nebudou kumulovat funkce.

Hašek se hodlá ucházet o znovuzvolení do čela Asociace krajů ČR, což by mu podle stanov automaticky přineslo poradní hlas v politickém grémiu strany. Toto právo patří nejvýše postavenému členu ČSSD v asociaci krajů. Jako jihomoravský hejtman má navíc automaticky poradní hlas v předsednictvu strany.

"Odsouzeni" ke spolupráci

Hašek se v roce 2011 ucházel o křeslo předsedy strany, ale se Sobotkou tehdy prohrál a stal se statutárním místopředsedou ČSSD. Mezi ním a stranickým šéfem panovaly napjaté vztahy, které vyvrcholily bezprostředně po předčasných parlamentních volbách na podzim loňského roku, které sociální demokraté vyhráli s menším náskokem, než očekávali. Hašek po vyhlášení výsledků zorganizoval tajnou schůzku v Lánech s prezidentem Milošem Zemanem a po ní se neúspěšně pokusil svrhnout předsedu strany Sobotku. Konání schůzky opakovaně popíral. Když ji nakonec přiznal, rezignoval na post místopředsedy strany.

Aktuální vztah k premiéru Sobotkovi popsal jako profesionální. "Víme, že jsme odsouzeni - v uvozovkách - ke spolupráci. Řekněme, není to manželství z lásky, je to takový politický sňatek z rozumu a já rozumím tomu, že Bohuslav Sobotka musí být úspěšným premiérem, a proto chci, aby mu pomáhali hejtmani," řekl.